26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Českobudějovickou diecézi povede Mons. Vlastimil Kročil

24. 3. 2015

|
Tisk
|

Jméno nového českobudějovického biskupa odtajnili v pravé poledne na slavnost sv. Josefa.

Vydání: 2015/13 Českobudějovickou diecézi povede Mons. Vlastimil Kročil, 24.3.2015, Autor: Radek Gális

„Už je to tady. Máme nového biskupa. Přijďte ve dvanáct hodin do katedrály, kde řeknou jeho jméno,“ nese se ve čtvrtek dopoledne šeptandou Českými Budějovicemi a informace se rychle šíří. Krátce před dvanáctou hodinou už do katedrály míří jednotlivci i skupinky lidí. Přes náměstí Přemysla Otakara II. kráčí společně emeritní biskup Jiří Paďour se světícím biskupem Pavlem Posádem v doprovodu astronoma zdejší hvězdárny, který odborně hovoří o zítřejším částečném zatmění slunce.
Lidé se zvědavostí vcházejí do katedrály sv. Mikuláše. Tak kdopak to asi bude? Laici poslední rok o novém biskupovi často diskutovali a padala jména generálního vikáře Mons. Adolfa Pintíře či P. Zdeňka Mareše s exilovými a studijními zkušenostmi z Říma. Co když to bude někdo jiný z diecéze, nebo sem pošlou už vysvěceného biskupa odjinud?
Je poledne. V katedrále ze sakristie vycházejí církevní hodnostáři. Deset mužů včetně dvojice biskupů Jiřího Paďoura a Pavla Posáda se postupně řadí vedle sebe před obětní stůl. Zní polední zvony a slovo si bere děkan kapituly P. Zdeněk Mareš. „Obyčejně se setkáváme každý čtvrtek na polední mši,“ hovoří P. Mareš. „Celou dobu jsme se modlili za potřeby naší diecéze a za nového biskupa. Naše čtvrteční setkání začínají modlitbou Anděl Páně, kterou bych proto i naše mimořádné setkání započal. Mše svatá pak bude následovat po sdělení, na které všichni tolik čekáme,“ napíná přítomné s neznatelným úsměvem.
Máme biskupa!
„Mám radost, že vás můžu informovat, že svatý otec František jmenoval nového českobudějovického biskupa. Tato zpráva bude oficiálně zveřejněna dnes ve čtvrtek 19. března o slavnosti svatého Josefa ve 12 hodin. A taktéž ve vaší diecézi. Využívám této příležitosti, abych vám vyjádřil upřímnou vděčnost za věrnou a velkorysou službu administrátora diecéze českobudějovické, kterou jste konal během celého uplynulého roku,“ citoval Zdeněk Mareš z dopisu nuncia Mons. Adolfu Pintířovi a pak už se slova ujal právě administrátor diecéze zastupující biskupa během doby uprázdněného biskupské stolce. „Třináctým biskupem českobudějovickým byl jmenován Mons. Vlastimil Kročil,“ pronesl důstojně Adolf Pintíř a katedrálou se rozlehl potlesk. 
„Chvála Kristu,“ nadechuje se dojatě Mons. Vlastimil Kročil, který osmnáct let působí ve Veselí nad Lužnicí. „Chci poděkovat za tento veliký dar jmenování biskupem zvláště Svatému otci Františkovi. Určitě je to dar nezasloužený, to si plně uvědomuji. Ale cesty Boží jsou nevyzpytatelné a každého z nás vedou tudy, kudy chce Bůh. Na druhé straně si uvědomuji i těžkou nebo ne jednoduchou situaci pastýřské služby biskupa, kterou přijímám. A proto se v této chvíli chci na vás obrátit, abyste na mě pamatovali ve svých modlitbách. Abych dokázal naplnit očekávání Boha a také očekávání vaše,“ prosí kněz Vlastimil Kročil všechny přítomné o duchovní podporu.
Slova se ujímá také emeritní biskup Jiří Paďour, který přislíbí svému nástupci duchovní podporu a modlitby. Všichni přítomní na závěr zpívají Te Deum a nově jmenovaný biskup udělí s ostatními závěrečné požehnání.
Věřící odcházejí z katedrály do slunečného dne a někteří už mobilními telefony sdělují čerstvou novinku těm, kteří jmenování na vlastní oči a uši nemohli v katedrále sledovat. „Mám velikou radost, protože si myslím, že zvolili dobrého člověka,“ svěřuje se na náměstí čtyřiadvacetiletá Anežka Zasadilová z Hvozda u Dolního Bukovska. A dodává, že je správné, když jméno nového biskupa znají lidé už teď před Velikonocemi.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou