26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Češi cestují na Světové dny mládeže do Madridu

9. 8. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/33 Berlínská zeď, 9.8.2011, Autor: Jiří Gračka

Tři tisíce mladých míří do Španělska
Radostné očekávání, obavy před dlouhou cestou i rychlá poslední kontrola sbalených věcí. To vše provázelo v pondělí 8. srpna odjezd zhruba dvou a půl tisíce mladých křesťanů, kteří se z České republiky vypravili 47 autobusy na Světové dny mládeže do španělského Madridu.


Mládež z Čech i Moravy neodjížděla z jednoho místa, společně většinou vyráželi jen v rámci své diecéze. Odjezdu téměř všude předcházely společné bohoslužby, případně další kulturní program. Z České republiky se do Madridu chystají podle údajů Sekce pro mládež celkem tři tisíce mladých lidí, zbylých pět set se na setkání s papežem dopravuje po vlastní ose.
Po příjezdu do Španělska čeká mladé lidi nejprve týdenní předprogram v diecézích. Většina Čechů jej prožije v diecézi Tarragona u Středozemního moře. Ti, kdo se do Španělska vydali s komunitou Chemin Neuf, zamířili do Guadarramy nedaleko Madridu.
V Tarragoně čeká mládež pestrý program – každý den má své tematické zaměření. Sobota 13. srpna je tak například „Dnem Katalánska“, kdy se mladí Češi přesunou do Barcelony a budou mít možnost zažít právě atmosféru katalánské metropole.
V závěru předprogramu budou mít poutníci příležitost prezentovat kulturu své země. Českou republiku zastoupí folklorní valašský soubor Dúbrava. V pondělí 15. srpna se pak všichni poutníci přesunou do Madridu, kde začnou vlastní Světové dny mládeže. Papežův příjezd do španělské metropole je naplánován na čtvrtek a až do následující neděle čeká Svatého otce nabitý program (viz KT č. 29 – pozn. red.).
Vrcholem Světových dnů mládeže bude nedělní mše svatá na letišti Cuatro Vientos.

Orlové vyrazili za papežem
Lavice v uherskobrodském dominikánském kostele Nanebevzetí Panny Marie jsou zaplněné a více než polovina přítomných má na sobě červené tričko s vyznačenou mapou. Vystupují z ní jména Burgos, Santiago de Compostela a Madrid, nejdůležitější zastávky cyklopouti do Španělska. A právě do Uherského Brodu se sjelo všech sto třiatřicet poutníků z celé republiky, aby tu v sobotu 6. srpna zahájili třítýdenní putování, které je zavede na nejznámější španělské poutní místo i na setkání s papežem Benediktem XVI.

Účastníci jsou zejména mladí lidé, ale nechybějí ani senioři, mírně převažují muži. „Nejstaršímu poutníkovi je 73 let, nejmladšímu deset,“ upozorňuje na některé zajímavosti hlavní organizátor cyklopouti Petr Gabriel z uherskobrodské organizace Orla. Ve skupině jsou také čtyři kněží, a jak dosvědčuje fronta před zpovědnicemi, připravit se na cestu jako na duchovní zkušenost chce mnoho poutníků.
Trasa povede ze španělského města Burgos, kam se poutníci dopraví autobusem, do Santiaga de Compostela, svatojakubského poutního místa na severozápadě Pyrenejského poloostrova. „Celkem 550 kilometrů jsme rozdělili do sedmi etap, nejdelší z nich má 95 kilometrů,“ uvádí Gabriel a dodává: „Pojedeme rozděleni do skupin po zhruba deseti lidech.“ Po příjezdu na poutní místo čeká účastníky ještě výlet na nejzápadnější mys Španělska, nazývaný „Konec světa“, a pak cesta autobusem do Madridu, kde se zúčastní XXVI. Světových dní mládeže.
„Na cyklopouť vyjíždíme z Uherského Brodu už posedmé, v předchozích letech jsme navštívili například Mariazell, Kolín nad Rýnem nebo Čenstochovou,“ jmenuje Petr Gabriel místa předtím, než začne organizovat společné foto všech poutníků před kostelem. Poté následuje požehnání od kaplana P. Pavla Martinky a přání šťastné cesty, s nímž poutníci nasedají do připravených autobusů. Do České republiky se v nich vrátí až 24. srpna.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou