26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

ČBK koupila nakladatelství

9. 4. 2019

|
Tisk
|

Česká biskupská konference se v březnu stala jediným vlastníkem Karmelitánského nakladatelství (KNA). Jde o další krok v konsolidaci společnosti. Ta dosud patřila sedmnácti subjektům.

Vydání: 2019/15 Slavíme Květnou neděli, 9.4.2019, Autor: Jiří Macháně

„Věříme, že konsolidace nakladatelství již do značné míry proběhla. Řádně a včas platí své závazky a je tak opět seriózním partnerem. Nejdůležitější je, že bude zachováno katolické nakladatelství s bohatou produkcí pro nejširší okruh čtenářů, které má ambici vzdělávat ve víře a zušlechťovat lidské nitro,“ uvádí v souvislosti s odkoupením společnosti generální sekretář ČBK P. Stanislav Přibyl, který se stal novým jednatelem Karmelitánského nakladatelství. Poděkoval při té příležitosti především ženským a mužským řeholním společnostem, které v těžkých dobách nakladatelství podpořily a umožnily tak jeho záchranu. „Rovněž bych rád vyslovil dík všem, kdo se na stabilizaci podíleli, zejména dozorčí radě. A rád bych poděkoval také všem, kdo zůstali KNA věrni jako čtenáři,“ zdůrazňuje P. Stanislav Přibyl.
ČBK jako majitel chce podle jeho slov sledovat dva cíle. Prvním z nich je zachování produkce křesťanské literatury a sítě obchodů, v nichž se prodávají nejen knihy KNA, ale i menších katolických a křesťanských nakladatelství.
KNA dostojí závazkům
Druhým cílem je konkurenceschopnost na trhu, ekonomická prosperita a rozvoj. „Naši partneři zůstávají, stejné je to s autory, dodavateli a jinými spolupracujícími subjekty. Také bych rád zdůraznil, že KNA je připraveno dostát všem svým závazkům. Chceme být pro všechny stabilním, čitelným a spolehlivým partnerem,“ podotýká P. Stanislav Přibyl.
KNA má již dlouhou tradici a dobrý zvuk mezi čtenáři. Svoje tituly si zde nacházejí zájemci o hlubší duchovní život, studenti teologie, katolické rodiny, katecheti a učitelé náboženství i lidé, kteří si berou knížku do ruky proto, aby si odpočinuli od starostí všedního dne. „Tuhle v pravém smyslu slova lidovost bychom chtěli obnovit či ještě více posílit. Větší prostor a příležitost bychom rádi dávali domácím autorům a autorkám a také produkci zaměřené na dospívající a hledající,“ zdůrazňuje současný šéfredaktor KNA Pavel Mareš. Jak říká, zejména zajímavé příběhy a rozhovory s osobnostmi mohou být příležitostí k preevangelizaci a mohou ukázat, že katolická víra je krásná a není „ani muzejní, ani příliš elitářskou záležitostí“. „V současnosti vydáváme 55–60 novinek a kolem 40 dotisků ročně. To chceme udržet, a pokud se bude dařit, dále rozšiřovat,“ popisuje plány nakladatelství Pavel Mareš.
K zamýšleným krokům patří i úzká spolupráce s českými autory i rozvoj prodeje prostřednictvím e-shopu. „Chceme využít i synergie s Katolickým týdeníkem, který je rovněž ve vlastnictví ČBK. Vhodné doplnění knižní produkce a periodika umožní účinnější hlásání evangelia a křesťanskou formaci,“ uzavírá P. Přibyl.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou