26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Být u výchovy od počátku

2. 11. 2021

|
Tisk
|

Vydání: 2021/45 Modlitby za domov, 2.11.2021, Autor: Karel Pučelík

Narození dítěte je krásnou, ale i náročnou událostí. Maminky minimálně několik týdnů zůstávají s dítětem doma, strávit nějaký čas s nimi však mohou i tatínci. Není to tak dlouho, co státy v EU zavedly otcovskou dovolenou.

Čerství tatínci mohou už čtvrtým rokem zůstat se svým dítětem nějakou dobu doma a je jim to proplaceno jako nemocenská. Dosavadní týdenní volno, které se musí vyčerpat během prvních šesti nedělí od narození potomka, se navíc od příštího roku zvýší na dva týdny. Vloni otcovskou dovolenou využilo více než 45 tisíc otců, takřka polovina.

Odborníci čas na sžití s novým členem rodiny vítají. „Týden je velmi málo, ale díky alespoň za to. Určitě bych doporučila toho využít,“ upozorňuje psycholožka Anežka Žofáková z Křesťanské pedagogicko-psychologické poradny v Praze. „Otec je pro dítě důležitý už od narození,“ rozptyluje psycholožka dnes již mizející představy o tom, že otec je do určitého věku dítěte osobou „zbytnou“.

Otcovský příběh však začíná ještě před narozením dítěte. „Je zajímavé, že v těhotenství se mění chemie v těle a hladina hormonů nejenom u matky. Když to nějak prožívají i otcové, klesá jim třeba hladina testosteronu, což tlumí agresivní chování a podporuje utváření vztahu s dítětem.  Naměřilo se ale už i zvýšení oxytocinu u otců, kteří byli přítomni porodu, a i několik týdnů po něm. I to dokazuje, že nejsou jen nějakými nedůležitými postavami vedle matek,“ doplňuje Žofáková. Přítomnost otců u porodu je stále samozřejmější. „Myslím, že pro rodinu je důležité, aby u takového velkého okamžiku byli oba rodiče. Přítomnost otce také snižuje obavy matky, porodní bolesti a zkracuje se délka porodu,“ říká psycholožka s tím, že v případě obav ze zvládnutí porodu jsou k dispozici i různé předporodní kurzy, které mohou i mužům dodat odvahu.

Opora matky i dítěte

Další etapa přichází s návratem z porodnice. „Hlavně v prvních měsících hraje otec velkou roli, protože je matce oporou, což je velmi významné i pro dítě. Když je matka v pohodě, bývá v pohodě i dítě,“ vysvětluje Žofáková, která se tématu věnovala také ve své diplomové rigorózní práci.

S tím souhlasí i její kolegyně Marie Mesanyová. „Novorozenec vnímá napětí nebo naopak klid kolem sebe, případné vyčerpání maminky, která se cítí bezradná, nevyspalá, mnohdy neúspěšná, pokud dítě pláče a budí se příliš často,“ rozvíjí myšlenku. „Nepochybuji, že novopečená matka velmi ocení, pokud ji někdo v péči o novorozence na chvíli vystřídá, dítě přebalí, pochová, připraví ke kojení. Mělo by to být na dohodě obou rodičů,“ doplňuje.

Důležitost otce v čase roste

Důležitost tatínků přetrvává, i když odhlédneme od „praktické“ roviny. „Už od počátku se buduje mezi dítětem a otcem vztah, proto je velmi důležité, aby se zapojoval a byl přítomen,“ upozorňuje Žofáková a dodává: „Výzkumy hovoří o tom, že otcové, kteří se zapojují už od začátku, více pečují o rodinu i později. V životě dítěte se pak střídají různá období, kdy je otec významnější. Podle dětské klinické psycholožky Ludmily Trapkové se dítě postupně vzdaluje od matky a přibližuje k otci. Třeba ve věku kolem tří let je otec velmi důležitý.“ Pokud ale dosud „nebyl ve hře“, bývá pro něj těžší se do zajetých kolejí výchovy zničehonic přidat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou