26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Být mladý jako Kristus

9. 4. 2019

|
Tisk
|

V nové exhortaci Christus vivit papež František mladým lidem vysvětluje, jak „kultura přepínání“ odvádí od toho, co je v životě zásadní.

Vydání: 2019/15 Slavíme Květnou neděli, 9.4.2019, Autor: Tereza Zavadilová



 
„Život, který nám dává Ježíš, je milostným příběhem… Není to spása uložená ‚v cloudu‘ a čekající na stažení, ani nová ‚aplikace‘ nebo technika duševního seberozvíjení,“ píše papež v padesátistránkovém dopise mladým lidem. A cituje také bonmot italského počítačového génia Carla Acutise, který zemřel v 15 letech na leukémii a jehož beatifikační proces probíhá: „Všichni se rodí jako originály, ale mnozí umírají jako fotokopie.“ Svatý otec proto vyzývá mladé, aby se nepoddávali úzkosti a „nepozorovali život z balkónu nebo před obrazovkou“, ale naopak při hledání svého místa v životě využili všech možných „jazyků“ – ticha, kontemplace, umění, hudby, sportu či charity, jak o obsahu exhortace informuje Vatican News.
Běžte proti proudu
Hlavním tématem podzimní synody o mládeži bylo rozlišování povolání. Mládí je „dar, který můžeme zbytečně vyplýtvat, nebo s vděčností přijmout a prožít v plnosti“. Je také dobou rozhodnutí, která ovlivňují zbytek života – uvádí papež a klade důraz na dvě oblasti: na rodinu a práci. „Navzdory všem problémům stojí za to vsadit na rodinu. Věřit, že nic nemůže být definitivní, je podvod. Žádám vás, abyste byli revoluční a šli proti proudu,“ povzbuzuje Svatý otec.
O práci pak mladým lidem vzkazuje: „Někdy budeš muset přijmout to, co najdeš, ale nikdy… definitivně nepohřbi své povolání.“ Zároveň zdůrazňuje, aby ti, kteří mládež doprovázejí, byli pozorní v naslouchání, schopní rozlišovat milost od pokušení a pravdu od klamu, a nenabízeli jim pouze „hotové recepty“.
František se nevyhýbá ani intimnímu životu. Mladé vybízí, aby svou sexualitu nechali dozrát a směřovali k „plnému odevzdání se“. Současně uznává, že učení katolické církve často způsobuje „nepochopení a odcizení“ mladých lidí církvi, kterou vnímají jako „odsuzující“.
Nevidět v druhých lidech hrozbu
Text se věnuje i rizikům stereotypů a ideologií nebo mladým migrantům. „V některých zemích migrace způsobuje strach a znepokojení, často rozdmýchávané a zneužívané k politickým cílům,“ píše Svatý otec a prosí mladé lidi, aby „neskákali podle toho, jak pískají ti, kteří je staví proti jiným mladým“ a svádí je k tomu, aby v druhých viděli hrozbu. S odkazem na Oscara Romera, salvadorského biskupa a vloni svatořečeného mučedníka, papež píše: „Pro předávání křesťanství je zásadní osvobodit se od stereotypů. Křesťanství totiž není souhrnem pravd, v něž je třeba věřit, zákonů, které je třeba dodržovat, a zákazů. Křesťanství je Osoba, která mne tolik miluje, že si nárokuje moji lásku. Křesťanství je Kristus. A Kristus je živý,“ povzbuzuje Svatý otec.
Text exhortace v příbězích Starého i Nového zákona ukazuje hodnotu mladých lidí v době, kdy s nimi společnost příliš nepočítala. Papež si všímá třeba toho, že „Ježíšovi se nelíbilo, když se dospělí na ty nejmladší dívali s opovržením nebo si z nich despotickým způsobem dělali služebníky“. Na druhou stranu však varuje před přerušením vztahů mezi generacemi: „Neznamená to souhlasit se vším, co říkají staří lidé, ale důležité je kráčet společně.“
Stáří a mládí ale není jen otázkou věku, zdůrazňuje František v exhortaci. „Prosme Pána, aby osvobodil církev od těch, kteří chtějí, aby zestárla a upnula se na minulost, od těch, kteří ji brzdí a znehybňují,“ píše papež a připomíná, že Ježíš je „stále mladý“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou