26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Buttiglione: Odstupuji, aby byl klid

1. 11. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/45 Dušičky, 1.11.2004, Autor: podle agentur

Italský politik se nakonec vzdal postu evropského komisaře
Rocca Buttiglioneho nejprve při tajném hlasování členové Komise veřejných svobod Evropského parlamentu označili za náboženského fanatika a odmítli ho přijmout na post komisaře pro spravedlnost, svobodu a bezpečnost. Italský politik posléze řekl, že na postu netrvá. Několik dní nato se kandidatury definitivně vzdal s tím, že chce ulehčit nástup nové evropské komise. Zároveň se však označil za oběť chybné citace svých výroků.

Poslancům Evropského parlamentu nestačily sliby, že Buttiglione nebude mít v komisi na starosti citlivou oblast občanských svobod anebo otázky diskriminace, a i po několika dnech složitého vyjednávání se zdálo, že novou komisi neschválí. Buttiglione pak na funkci rezignoval. „Nabízím svou demisi, abych podpořil úspěch komise Josého Barrosa,' prohlásil.

Důvodem odmítnutí Buttiglioneho coby poslance Evropského parlamentu byl jeho názor na homosexualitu, postavení ženy v rodině a na migraci. „Mám klidné svědomí, své názory jsem prezentoval otevřeně. Myslím si sice, že by bylo lepší, kdyby v Evropském parlamentu byl někdo, kdo má svědomí, ale já raději zůstanu katolíkem. Kvůli postu v Evropské unii neudělám ze svého svědomí prostitutku,“ řekl.

NEJSEM FUNDAMENTALISTA!
Buttiglione však zároveň poukázal na mylné interpretace svých výroků. V rozhovoru pro list Corriere della Sera tento křesťanský demokrat řekl, že média jeho slova překroutila a následně použila proti němu. „Je to hanba, jak byla má slova zkomolena. Kde je novinářská etika? Kde zůstala pravda? Očividně tu vládne nový druh jediné pravé víry, které je třeba se přizpůsobit. Spočívá v antikřesťanské inkvizici a zákazu naší veřejné činnosti!“

Buttiglione je typem zásadového katolického politika. Je členem římské akademické obce, ale zároveň i častým hostem ve Vatikánu. Na katolické univerzitě v Římě přednáší právo, filozofii a politologii. Diskriminace homosexuálů by podle jeho názoru neměla být politickým tématem, ale soukromou záležitostí, do které by se stát neměl míchat. Vyjádřil se i ke kritice svých výroků o ženách. „Nikdy jsem neřekl, že by se ženy měly vrátit k plotně. Jen jsem vyslovil, že je pro ně důležité vychovávat dítě. Prostředí lásky, které dítě potřebuje, však mohou vytvořit jen muž a žena společně. Evropská rodina mívala vždy oporu ve víře. Ale dnes, kdy se hlásá, že si člověk ve společnosti vystačí i bez víry, se rodina dostává do krize. Stále méně mladých lidí je v tomto klimatu ochotno darovat život,“ vysvětlil Buttiglione, který je sám otcem čtyř dcer.

ANTIKATOLICKÁ INKVIZICE?
Prezident Papežské rady Iustitia et Pax, kardinál Renato Martino, je znepokojen pokusy o umlčení křesťanských hlasů v politice. V souvislosti s aférou okolo Buttiglioneho dokonce hovoří o „nové inkvizici proti katolické církvi“: „V současné společnosti se rozmáhají velice silné lobby, které jsou vedeny předpojatostí proti všemu křesťanskému.“ Podobné obavy vyjádřil v rozhovoru pro římský deník La Repubblica vatikánský státní sekretář kardinál Angelo Sodano: „Je to diskriminace křesťanů v Evropě. A není to poprvé v dějinách, co se věřící lidé musejí potýkat s podobnými problémy. Ale dnes před námi stojí mnohem závažnější, skutečné problémy: vztahy s islámem, agnosticismus, relativismus morálky a popírání křesťanských kořenů. Církev však nakonec tento boj zvládne, protože pravda vždy vítězí,“ zdůraznil Sodano.

Rocco Buttiglione při slyšení před poslanci Evropského parlamentu 5. října v Bruselu
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou