16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bude televize Noe vysílat ze satelitu?

13. 9. 2005

|
Tisk
|

Křesťanská televize Noe, která se ve výběrovém řízení uchází o licenci k pozemnímu digitálnímu vysílání, může vysílat, i pokud od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání licenci nedostane. Předkladatelé projektu P. Leoš Ryška ze Studia Telepace a ředitel Radia Proglas P. Martin Holík totiž zvažují další způsob, jak dostat program této televize k divákům: vysílání prostřednictvím satelitu.

Vydání: 2005/38 55 let od vzniku PTP, 13.9.2005, Autor: Pavel Siuda

„Licenční řízení o přidělení kanálu pro pozemní digitální vysílání nebylo dosud ukončeno. Minulý týden jsme byli Radou pro rozhlasové a televizní vysílání pozváni na slyšení o ekonomice projektu televize Noe,“ uvedl P. Leoš Ryška. Podle něj si diváci na pozemní digitální vysílání v Česku pravděpodobně ještě nějakou dobu počkají. Využití nové technologie totiž brání mimo jiné nepřijatá novela příslušného zákona.

Autoři projektu rodinné křesťanské televize během čekání na digitalizaci nezahálejí. Nabízí se jim totiž možnost vysílat svůj program zaměřený na rodinu a duchovní hodnoty pomocí družice domácnostem vybaveným satelitním přijímačem a parabolickou anténou (komplet vyjde asi na tři tisíce korun - pozn. red.). Cílem však je dosáhnout získání licence k pozemnímu vysílání. Vzhledem k tomu, že pokrytí území signálem z tohoto typu vysílačů bude postupné, bylo by satelitní vysílání také jeho doplňkem. „Velkou výhodou je, že k osvědčení k vysílání ze satelitu není zapotřebí licence, ale jen registrace, a také skutečnost, že tento způsob vysílání je několikanásobně levnější než pozemní. Signál ze satelitu je navíc dostupný i za hranicemi České republiky a jsou na něm k dispozici i další podobné programy jak televizní, tak rozhlasové,“ vyjmenoval pozitiva P. Ryška.
Na programu televize Noe spolupracuje Telepace nejen s Radiem Proglas, ale i s tuzemskými a zahraničními produkčními centry, televizemi a také se správci filmoték v Polsku, Německu a Itálii.

Podporu projektu televize Noe vyslovilo prostřednictvím ankety téměř šedesát tisíc lidí i řada biskupů a kněží. I u satelitního způsobu vysílání zůstanou převažujícím zdrojem příjmů příspěvky a dary diváků. Již nyní lze projekt podpořit modlitbou a také dary na účet Nadačního fondu Telepace. Podrobnosti lze nalézt na www.telepace.cz.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou