23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bude papežova návštěva Česka dvoudenní?

17. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/42 První roky kněžství, 17.10.2006, Autor: Jiří Macháně

Obě církevní provincie v České republice - tedy česká i moravská - by se mohly příští rok dočkat návštěvy papeže Benedikta XVI. Vyplynulo to z jednání biskupů na jejich plenárním zasedání v Hradci Králové. „Zástupce Svatého stolce v České republice, apoštolský nuncius Diego Causero uvedl, že návštěvu papeže v naší zemi vidí jako reálnou,“ uvedl po jednání mluvčí biskupů Martin Horálek.

Už na začátku října poslal kardinál Miloslav Vlk do Vatikánu písemné pozvání a v současné době napjatě očekává odpověď. „Jakmile bude papežova cesta potvrzena, rozeběhne se kolotoč oficiálních pozvání od ČBK a hlavy státu. Prezident už také několikrát potvrdil, že by v Česku Svatého otce rád přivítal,“ připomíná Martin Horálek. V případě, že by se Vatikán vyjádřil kladně, by nepřišli zkrátka především jihomoravští věřící. Zraky miliardy katolíků by se totiž obrátily k Brnu, kde by se měla uskutečnit hlavní bohoslužba.
„Žádný papež tu v historii diecéze nebyl. Byli bychom moc rádi, protože by návštěva Benedikta XVI. byla nádherným dárkem k 230. výročí založení diecéze, které se chystáme slavit příští rok,“ těší se mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová a dodává: „Zatím předpokládáme uskutečnění nedělní mše svaté na prostranství pod širým nebem, kam by mohlo dorazit několik set tisíc lidí. Je to moc čerstvá zpráva, takže zatím jen zvažujeme případné lokality, které by byly dostupné pro pěší poutníky i pro dopravu.“

V PRAZE KOMORNĚJI
Podle informací tiskového střediska ČBK by měl Svatý otec druhý den své návštěvy strávit v hlavním městě. „V Praze se předběžně počítá se setkáním komornějšího rázu na akademické půdě nebo v katedrále sv. Víta, a to by mělo být buď ekumenické, či se zástupci řeholního života a kněží,“ upřesnil Martin Horálek. Jak říká, pokud se návštěva definitivně potvrdí, stane se papežova návštěva Česka pro církev událostí číslo jedna příštího roku. „Nebude mnoho času na organizaci. Nuncius také vyzval biskupy, aby uvažovali o pastoračním plánu, který by k této návštěvě směřoval. Měla by přinést také duchovní ovoce, aby to nebyla jen masová akce,“ zdůraznil mluvčí biskupů.
První pozvání Svatého otce do Česka zaznělo už během návštěvy biskupů Ad limina před rokem v Římě. Návštěvu Prahy měl tehdy papež spojit se svou cestou do Bavorska. „Papežský protokol však poté sdělil, že to nebude z časových důvodů možné,“ vysvětluje Horálek. Kardinál Miloslav Vlk pak své pozvání zopakoval při všech svých setkáních s Benediktem XVI. „Papež mu pokaždé řekl, že přijede velmi rád a že s návštěvou počítá,“ doplňuje mluvčí biskupů. Pravděpodobně dvoudenní návštěva Benedikta XVI. v českých zemích by proběhla v souvislosti s jeho cestou do rakouského poutního místa Mariazell, kam by měl dorazit 8. září 2007.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou