23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Brněnská diecéze slaví 240 let

6. 6. 2017

|
Tisk
|

29. června, v den slavnosti svatých apoštolů Petra a Pavla, vzlétne v 11 hodin z Petrova k nebi 240 pestrých nafukovacích balónků jako symbolické poděkování Bohu za 240 let diecéze.

Vydání: 2017/23 Na Lidice vzpomínali ve Vatikánu, 6.6.2017, Autor: Václav Štaud

Příloha: Diecézní zpravodajství - Brněnská diecéze



Tentýž den v 9.30 bude brněnský sídelní biskup Vojtěch Cikrle sloužit pontifikální bohoslužbu k ukončení školního roku a promluví k výročí založení diecéze. Večerní mši v 17.30 bude předsedat olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Na Petrově i při bohoslužbách v celé diecézi dojde k ocenění 465 osob, které obětavě a nezištně pomáhají ve farnostech.
V sobotu 2. září oslaví pak tisíce poutníků výročí založení diecéze s biskupem Vojtěchem Cikrlem na XIV. diecézní pouti rodin ve Žďáru nad Sázavou. Jubilejní rok uzavře biskup Cikrle 2. prosince děkovnou bohoslužbou v katedrále.
Ať mluví fotografie
K jubileu svého založení pořádá Biskupství brněnské řadu podnětných akcí. Bude mezi nimi i výstava Brněnská diecéze ve fotografiích, do které může jako autor přispět do konce června každý amatérský i profesionální fotograf nebo fotografka. Prvním ze dvou témat je Katedrála a její viditelný symbol. Druhé fotografické téma nese název Ze života naší farnosti.
Za poklady diecéze
Diecézní katechetické centrum připravilo poznávací hru Poklady brněnské diecéze. Je určena jednotlivcům, rodinám i různým skupinám bez rozdílu věku. Hra začala 1. června a bude probíhat do 31. října. Jejím cílem je poznávat poutní místa, kostely, místa spojená s významnými osobnostmi a další zajímavosti. „V diecézi je pro tuto hru vybráno celkem 61 pokladů. Aby byli účastníci hry zařazeni do slosování, musí navštívit minimálně devět z nich. 50 výherců obdrží ceny 2. prosince, v průběhu závěrečné oslavy jubilea na Petrově,“ uvádí vedoucí katechetického centra P. Tomáš Koumal.
Mám Brno rád!
V roce 240. výročí brněnské diecéze vychází kniha biskupa Vojtěcha Cikrleho s názvem Petrov – mozaika malých zastavení a vzpomínek. „Mám rád místo, kde jsem se narodil a prožil své mládí. Mám rád Brno. Jedna z jeho vyhledávaných dominant se mi v roce 1990 stala domovem. Kniha o Petrově je pokusem sestavit malou petrovskou mozaiku, která se snaží zachytit samo místo a několik příběhů, jež se zde v posledním čtvrtstoletí odehrály. Nejedná se o kroniku, ale pouze o nepatrný zlomek akcí svázaných s Petrovem. Jsou to kamínky mozaiky, jež se mohou stát inspirací k vytváření pestrého obrazu, který svým životem skládá každý z nás,“ říká biskup Cikrle.
Koncert i výstava
V rámci diecézních oslav bude v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně na Petrově 18. června v 17 hodin provedeno oratorium Mesiáš v podání třebíčského hudebního souboru Musica animata, Smyčcového orchestru ZUŠ Třebíč a Ad Hoc Quartetu.
Příspěvek k letošnímu jubileu připravilo také Diecézní muzeum v podobě výstavy Vranov – po stopách poutní tradice, která bude otevřena od 15. 6. do 1. 10. v kryptě brněnské katedrály.
Více informací o zmíněných i dalších aktivitách, které se uskuteční v rámci diecézních oslav, najdou zájemci na internetové adrese www.biskupstvi.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou