16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Brigádníci pomáhají ve Staré Boleslavi

22. 7. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/30 Rodina na cestách, 22.7.2009, Autor: Jiří Prinz

Na tři desítky brigádníků zavítalo uplynulou sobotu do Staré Boleslavi, aby tu pomohli připravit areál baziliky svatého Václava pro zářijovou návštěvu papeže Benedikta XVI.

„Z Trnavy jsme vyjeli ve čtvrt na dvanáct v noci a zhruba ve tři ráno jsme byli už v Praze. Trochu jsme se prospali u syna, který tu pracuje, a v devět jsme již byli ve Staré Boleslavi,“ říká Stanislav Šottník, který na brigádu neváhal přijet s celou rodinou až z dalekého Slovenska. On i ostatní „pracanti“ stojí před nelehkým úkolem: během léta uvést areál baziliky sv. Václava do takové podoby, aby ji mohl na svátek světce navštívit papež. Brigády probíhají v okolí baziliky už od roku 2002, ale návštěva papeže dodala obnově těchto míst znovu na síle. „Nejvíce se teď zabýváme snižováním terénu u přístupové cesty do kostela. Je to nutné proto, aby se cesta k hlavnímu vchodu mohla vydláždit novou dlažbou. Pak už nám zbyde jen nasít trávník,“ říká pravidelný účastník brigád Vít Michalec a rozptyluje pochybnosti o tom, zda je práci možné do podzima stihnout: „Práce je tu skutečně hodně, ale protože je dobře zorganizovaná, zvládneme to. Vše uspíšil i termín papežské návštěvy. Lidi mají víc elánu.“ Brigádníkům ztěžuje práci skutečnost, že vše dělají ručně, bez pomoci techniky. „Žádné mimořádné finanční prostředky jsme v souvislosti s návštěvou papeže nedostali a nepodařilo se nám sehnat ani sponzora, který by významněji přispěl – takže tím, že ušetříme na pracích, které zvládne i laik, se může rekonstrukce baziliky posunout o něco dál,“ vysvětluje jeden z organizátorů Marek Filipec, podle něhož se do papežské návštěvy uskuteční ještě šest brigád. Na obnovu baziliky svatého Václava je možno přispět též dárcovskou sms ve tvaru: DMS VACLAV 87 777.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou