16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Boží doteky Šumavy na fotografi ích

1. 9. 2020

|
Tisk
|

Přírodní krásy i dílo zbožných obyvatel pohraničí zachytil fotograf Petr Moravec, který své snímky prezentuje v krajském městě na výstavě Boží doteky Šumavy.

Vydání: 2020/36 Poděkování za dar úrody, 1.9.2020, Autor: Radek Gális

Příloha: Diecézní zpravodajství - Českobudějovická diecéze


Petr Moravec představil své snímky v kostele sv. Rodiny minulou neděli. Zahájil tak čtrnáctidenní celoměstskou výstavu Boží doteky Šumavy, která potrvá do 6. září na deseti místech v Českých Budějovicích. Fotografie návštěvníci uvidí např. v bývalém dominikánském klášteře na Piaristickém náměstí, v katedrále sv. Mikuláše, v kostele sv. Jana Nepomuckého, v kostele sv. Vojtěcha nebo v Jihočeské knihovně, Jihočeském muzeu či na Teologické fakultě a Diecézní charitě.
„Chceme výstavou motivovat turisty, aby navštívili nejrůznější místa našeho krásného města i diecéze,“ uvedla za organizátory Iva Hojková z Pastoračního centra s tím, že výstava je třetí akcí projektu Křesťanské Povltaví. „Fotografie zachycující osobitou krásu Šumavy jsou vyjádřením obdivu přírodním půvabům a tím i úcty k Bohu, ale mohou být zároveň poděkováním všem, kteří o tuto lokalitu jakkoliv pečují. Výstava se vztahuje ke Světovému dni modliteb za péči o stvoření 1. září, zaměřenému na životní prostředí,“ dodala Iva Hojková. Autor výstavy Petr Moravec prozradil, že na Šumavu rád jezdí už odmalička. Kromě fotografování přírodních scenérií se věnuje i zachycování sakrálních památek – např. božích muk, křížků nebo kapliček rozesetých uprostřed divoké přírody.
Většinu Moravcových snímků z výstavy najdou lidé i v jeho česko-německé knize Šumava poetická a kouzelná, kterou v kostele sv. Rodiny sám představil. „V knize jsem spojil své fotografie s verši zapomenutého básníka Johanna Petera z Bučiny, které přeložil Jan Mareš z Jihočeské vědecké knihovny,“ okomentoval Petr Moravec. „Snímky ukazují jak krásy přírody, tak i fakt, že po staletí zde lidé žili v úctě před Bohem a zanechali v kraji stopy, které ani nelehká poválečná doba nedokázala vymazat. Budu proto moc rád, když tuhle putovní výstavu uvidí lidé i v dalších městech a obcích,“ dodal fotograf.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou