16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bolest při porodu má smysl

5. 12. 2005

|
Tisk
|

Co dnes pro těhotnou ženu znamená odrodit doma?

Vydání: 2005/50 Církev na horách, 5.12.2005, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

ZUZANA STROMEROVÁ - pracuje jako soukromá porodní asistentka. Byla činná v Ústavu pro péči o matku a dítě, poté se zasadila o vznik Centra aktivního porodu v pražské nemocnici na Bulovce. Je propagátorkou přirozených metod porodu.

Porodit miminko doma znamená prožít přirozený sociální proces, kdy nový člen rodiny přijde na svět uprostřed svého rodinného kruhu, ve svém vlastním sociálním prostředí, obklopen láskou těch, kteří na něj několik měsíců čekali. Je třeba začít respektovat úplně jiné zdravotní zásady a hlediska, než je tomu v nemocnicích. Mějme na mysli, že příroda je úžasně chytrý mechanismus - když Bůh tvořil zemi, věděl, co dělá. Rozdělil úkoly mužům a ženám - a jsou to jen lidé, kteří je někdy mylně interpretují. Porod jako takový je doprovázen bolestí. I to má svůj význam. Pochopitelně ne proto, aby žena trpěla, ale přivedení nového človíčka na svět je tak důležitá činnost, že vyžaduje veškeré soustředění. Konzumní společnost člověka motivuje ke spěchu a povrchnosti, a právě ve chvílích, jako je těhotenství a porod, musí přijít něco, co člověka zastaví. Může to být i bolest, při které si člověk skutečně uvědomí, co se tu vlastně děje za zázrak. Pro ženu, která takovým porodem projde, to znamená osobní růst; má všechny předpoklady zvládnout i další životní těžkosti. Porod doma rozhodně nepředstavuje ohrožení výborných perinatologických výsledků, jak se někteří lékaři mylně domnívají. Není ani hrozbou pro další snižování porodnosti a úbytek populace. Navíc víme, že tam, kde se stále rodí přirozeně doma, rozhodně na rozdíl od naší země nedochází k úbytku populace - myslím tím africké a asijské země.

Ano, nejen dětí, ale i matek - ovšem je třeba se podívat, proč umírají. Jsou tam infekce, nebývá dostupná čerstvá pitná voda, důležitou roli hraje špatná výživa matek, těžká práce, kterou ženy do poslední chvíle vykonávají, nedostatečná péče během těhotenství. A navíc: když už žena při porodu lékařskou péči skutečně potřebuje, nemá mnohdy možnost se k ní dostat. Proto je tam tak velká úmrtnost. My se ale nacházíme v tak úžasně zvýhodněné části světa, že kdybychom dokázali správně využít všech darů civilizace a respektovat kvality přirozeného prostředí, budou všechny ženy i děti během těhotenství a porodu skutečně zdravé a spokojené.

Objektivní výzkumy neexistují. Nicméně loni jsme na toto téma provedli první dotazníkové šetření. Bylo patrné, že 60 % žen, které volí porod doma, jsou vysokoškolačky a 40 % středoškolačky. Všechny se velice důsledně na porod připravují: čtou knihy, mluví s rodičkami a zvažují všechny důvody pro a proti. Nejčastějším důvodem, proč se dotazované ženy rozhodnou rodit doma, je fakt, že domácí prostředí je nejvhodnějším místem pro přivedení miminka na svět. Vícerodičky pak vycházejí z předešlé porodní zkušenosti. Buď byla jejich zkušenost tak dobrá, že jim k úplné spokojenosti chyběl už jen domov - mají pocit, že tohle by přece doma zvládly. Anebo naopak byla jejich předešlá zkušenost tak špatná, že si ženy nic horšího a nebezpečnějšího nedovedou představit - pak volí porod doma, protože jej pokládají za něžnější a bezpečnější variantu jak pro sebe, tak i pro miminko.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou