9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bohoslužby za oběti asijské katastrofy

11. 1. 2005

|
Tisk
|

Při bohoslužbách, modlitbách a přímluvách vzpomínají také věřící v České republice na mrtvé, nezvěstné, pozůstalé, na obyvatele postižených oblastí i na ty, kdo pomáhají zmírnit následky neštěstí. Ekumenickou bohoslužbu, při které se v pátek 7. ledna sešli křesťané z různých církví, představitelé veřejného života (např. prezident Václav Klaus či předseda vlády Stanislav Gross) a zástupci velvyslanectví postižených zemí, přenášela z pražské katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha Česká televize.

Vydání: 2005/3 Falešné pocity viny, 11.1.2005, Autor: Jiří Macháně

Kardinál Miloslav Vlk v promluvě vyzdvihl vlnu soucitu s lidmi postiženými katastrofou. „Prostřednictvím médií je celý svět vtažen do epicentra této tragédie a my tu stojíme jako součást jedné velké lidské rodiny, v níž se naše rozdíly umenšují. Neštěstí vytváří silnou, účinnou solidaritu, která je civilním výrazem pro základní mezilidský vztah vzájemné lásky, vložený Tvůrcem do našeho srdce,“ řekl.

Svou promluvou na něj navázal zástupce Církve bratrské Pavel Černý. „Chceme se dnes modlit za Boží smilování, za pomoc projevenou skrze lidskou solidaritu, za novou naději i za to, aby k sobě všichni obyvatelé naší světové globální vesnice nacházeli cestu v lásce a úctě, a to nejen v dobách živelních katastrof,“ uvedl. (Obě promluvy jsou v plném znění k dispozici na http://tisk.cirkev.cz.)

V přímluvách se pak nejvyšší představitelé dalších církví modlili za zraněné a opuštěné, za osiřelé děti, ale i za záchranáře a lékaře a dobrovolné pracovníky humanitárních organizací na celém světě i za ty, kdo poskytují finanční pomoc.

 

PŘÍLEŽITOST PROJEVIT VÍRU

Mši svatou za oběti přírodní katastrofy v Asii sloužil v den  slavnosti Zjevení Páně také olomoucký arcibiskup Jan Graubner. V kázání připomněl, že církev má být pro svět znamením, které ukazuje ke Kristu. „Modlíme se za oběti, za ty, co nesou trauma ztráty všeho, i za ty, kteří otvírají svá srdce a ruce k darům. Je to příležitost k soucitu i k projevu víry, která zvěstuje Krista jako nositele lásky pro všechny,“ zdůraznil moravský metropolita. Na závěr vyzval věřící k podpoře humanitární sbírky, kterou organizuje Česká katolická charita. V katedrále se při této příležitosti vybralo na 40 tisíc korun.
K modlitbám vyzvali také další čeští a moravští biskupové. Mnozí kněží i laici uspořádali modlitební aktivity a vzpomněli na trpící při bohoslužbách. Mezi věřícími se šířily také SMS zprávy vyzývající ke společné modlitbě růžence v určitou hodinu.
Brněnské biskupství uspořádalo v neděli 9. ledna velký benefiční koncert na pomoc obětem této přírodní katastrofy. Umělci při něm vystoupili bez nároku na honorář.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou