26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Blues česko-amerického františkána

30. 8. 2016

|
Tisk
|

Třicet let žije v Severní Americe. Litoměřický rodák, hudebník, emigrant, františkán a kněz VÍT FIALA nyní odchází do Říma. Povede tam formaci františkánů-studentů teologie.

Vydání: 2016/36 Sto milionů pro církevní školství, 30.8.2016, Autor: Jana Michálková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze



Po vystudování hry na violoncello na konzervatoři v Praze jsem absolvoval vojnu a potom hrál tři roky v Janáčkově opeře v Brně. Z Čech jsem odešel v roce 1985 na půlroční angažmá do Rakouska a nějak jsem se „zapomněl vrátit“. Po dvou letech jsem přesídlil do Kanady, kde jsem se stal varhaníkem v českém kostele sv. Václava v Torontu. Začal jsem se připravovat na teologii studiem filozofie a po jeho ukončení jsem vstoupil do řadu sv. Františka. Po noviciátu jsem pokračoval ve studiu teologie v semináři v Bostonu.
V USA jsem žil šestadvacet let: deset let na formaci a studiích v Bostonu, šestnáct let pak v Ohiu v městě Youngstown. Donedávna to bylo jedno z nejnebezpečnějších měst v USA. Svého času zde žila i rodina známého Al Caponeho. On sám byl bratrancem jednoho z našich františkánských bratří – tento náš fráter zemřel před necelým půl rokem ve věku 94 let.
Naše svatyně v Youngstownu je poutním místem vybudovaným františkány z Transylvánie, kteří přišli do Ameriky v 50. letech.
Hodně z nich k nám přichází pro pomoc. Často jsou to lidé, kteří se snaží zbavit závislosti na drogách a alkoholu. Dvakrát týdně u nás probíhají jejich anonymní schůzky. Řídil jsem také čtyři skupiny složené ze členů františkánského sekulárního institutu a jednu skupinu rodičů, kteří vzdělávají své děti doma. Kromě toho přichází mnoho lidí na duchovní rozhovory a ke svátosti smíření.
Od pěti ráno máme adoraci a ranní chvály. Každý den v klášteře sloužíme dvě mše a sedíme ve zpovědnicích. Kromě toho studujeme, máme čas na osobní modlitbu a vedeme duchovní rozhovory. Mou nejoblíbenější modlitbou je breviář. Po odpoledním klidu manuálně pracujeme venku na zahradě, v lese nebo v domě. Protože jsme chudý klášter, děláme většinu prací sami – poklízíme, vaříme, pereme, natíráme, děláme údržbu auta a traktoru, sekáme dříví, zkrátka všechno, co je potřeba. Jsem tak trochu i elektrikář, instalatér, stavitel a truhlář. Po večeři čtu nebo občas hraju na cello. V posledních několika letech pravidelně hraji komorní muziku a v symfonických orchestrech. A po noční modlitbě, která je po deváté večer, jdu spát.
Prvního září odlétám do Říma, kde budu vedoucím formace mladých františkánů – studentů teologie. Budu se starat o studenty ze tří provincií – z naší provincie v New Yorku a z irské a maltské provincie. Náš klášter v Římě se nachází asi sto metrů od svatopetrské baziliky, u zdi Vatikánu. Studenty budu duchovně doprovázet a připravovat na život v řeholi.
Myslím, že dnešní doba řeholnímu životu příliš nerozumí. Mezi řeholníky totiž existuje mnoho tendencí, které řeholní život sekularizují. Život víry spočívá v tom, že věříme a přijmeme Boží sliby. Ty se netýkají pouze života po smrti, ale i života v tomto světě. A řeholní život nabízí skvělé podmínky, abychom zakusili nejhlubší vztah s Bohem.
Nebezpečí je v tom, že pokud dojde k záměně hlavního cíle našeho řeholního života za nějaký vedlejší, pak naše poslání od Boha zaniká a my se stáváme pouhými sociálními pracovníky. Hlavní cíl řeholního života je vstup do mystického vztahu s Bohem. V tomto vztahu se řeholník stává Božím nástrojem.
Opravdové štěstí v životě jsem našel v momentě, když jsem svobodně odpověděl na Boží povolání. Jestli něčeho opravdu lituji, tak toho, že jsem se nestal řeholníkem už dříve.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou