26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zdivočelá minulost i bohatýrské historky

31. 7. 2015

|
Tisk
|

Čas dovolených skýtá jedinečnou možnost přečíst si knihy, na něž během roku nebyl čas. Zejména když člověk vyjíždí na tři týdny jako tento rok já. Hromádka knih se však musí vejít do batohu spolu s dalšími věcmi, obsah velkých tašek totiž okupuje oblečení celé rodiny. A tak tato hromádka musí projít závěrečným radikálním řezem.

31.7.2015, Autor: Jan Paulas


Nechávám doma třeba znovuobjevený román o Dostojevském „Léto v Baden-Badenu“ od Leonida Cypkina (Prostor), na který se aspoň budu těšit po návratu. Ostatně kniha je na čekání zvyklá. Autor se vydání svého románu o milovaném spisovateli nedožil (zemřel 1982) a po vydání román upadl do zapomnění. Až v roce 2001 ho objevila v antikvariátu jedna americká myslitelka a odstartovala jeho úspěšnou pouť po světových nakladatelstvích. U nás ho nedávno vydal Prostor.
Na počest nedávného úmrtí zakladatele Paseky Ladislava Horáčka si naopak chci vzít „Zdivočelý kontinent“. Autor knihy Lowe Keith prochází poválečnou rozvrácenou Evropou a vykresluje první roky plné chaosu, msty, všudypřítomného hladu, etnických čistek i znovuožívaného antisemitismu. Nebude to věru hezké čtení, a tak si pro spravení nálady vezmu i bohatýrské historky a průpovídky strýce Jožky Slováka ve vzpomínkové knize Josefa Holcmana „Osobní poplach“ (Kniha Zlín). Na dovolenou mířím totiž na Valašsko a odtud už není daleko na Moravské Slovácko, kde to žije vínem i slivovičkou. A ve směsi těchto plodů země se rodily příběhy této nové knihy autora, který naposledy vydal skvělou útlou knížku „Cena facky“.
Život ale není jenom legrace, umí být také pěkně drsný. Své o tom ví Romana Křenková, která ve svém knižním debutu „Peřiny a chléb“ (Torst) líčí svůj životní příběh, jehož podstatná část se odehrávala za husákovské normalizace. Velmi čtivé svědectví o době, která záludně lámala lidské charaktery, je psané bez sentimentu a z pohledu člověka, jenž neplul s proudem a věří, že náhody neexistují, že všechno má svůj smysl.
Když jsem zjistil od kolegy, který připravuje v KT stránku věnovanou papeži Františkovi, že u nás vyšla kniha „František mezi vlky“ (Barrister & Principal), musel jsem si ji přibalit. Autor slibuje mimořádně zasvěcený pohled na současný pontifikát papeže Františka, otevřeně mluví o jeho těžkostech, o pomlouvačných kampaních a celém přelomovém konkláve, kdy kardinálové odmítli tradici evropských papežů a nového Svatého otce našli až v Jižní Americe.
Do kapsy si pak vezmu ještě tři kázání P. Josefa Toufara. Po událostech s Pendolinem u Studénky musí člověk myslet i během cesty vlakem na poslední věci. A právě Toufarova kázání nás upomínají na to podstatné, proč jsme tady a kdo má být hlavním zdrojem naší naděje – a to i v případě, že se na kolejích zasekne kamion. Ostatně knížka vydaná u příležitosti uložení ostatků P. Toufara v Číhošti se jmenuje „Vrátíme se do otcovské náruče“ (vydal Nezávislý podmelechovský spolek). Navíc jde o knížku pěkně vypravenou, kde vedle tří Toufarových kázání najdeme čtivé shrnutí jeho života z pera Miloše Doležala a zajímavou fotografickou přílohu.
Tak a teď to ještě všechno přečíst…

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou