16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Umíte říkat NE?

28. 7. 2016

|
Tisk
|

Před pár dny se mi stal zvláštní zážitek. Chystala jsem zrovna do Týdeníku dvoustranu na téma „Neumím říkat NE“ a přemýšlela jsem, nakolik to NE máme říkat například žebrákům, kteří po nás chtějí peníze na jídlo či léky. Když dáme, je to někdy s nejistotou, že s penězi nenaloží dobře. Když nedáme, následují pocity viny. Co když mají opravdu hlad?

28.7.2016, Autor: Kateřina Šťastná

Shodou okolností mé poslední setkání se starším mužem o holi, který mě žádal o peníze, se stalo nedaleko pekárny. Super. Většinou totiž nemívám u sebe jídlo nebo není poblíž obchod, kde bych žebrajícím mohla něco koupit. „Pojďte se mnou do pekárny, tam si vyberete, co chcete, a já vám to koupím,“ řekla jsem. Muž se na mě zamračil. „Já potřebuji i večeři.“ „Ano, pojďte, vyberete si, co chcete, já vám to koupím,“ pokračovala jsem. On na mě najednou začal křičet (úplně stejným tónem jako děti, když jim dávám něco, co nechtějí jíst), že tam je ale sladké, a to on teda jíst nebude. Zarazilo mě to, ale trvala jsem s úsměvem na svém, že si tam může cokoliv vybrat. Zabručel ještě něco o tom, že chleba taky nechce, a že by si dal mozarellu. Pokrčila jsem rameny a šla koupit rohlíky pro naše poměrně vybíravé děti, které mají ale vždy mnohem menší výběr než cokoliv v jakémkoliv množství z pekárny.
Uvědomila jsem si, že NE se říká mnohem snáze, když víme proč, a když si to předem promyslíme. A vzpomněla jsem si, jak jsme před pár měsíci viděli nedaleko školky poměrně zbídačelou ženu, která hledala jídlo v odpadkovém koši. To na našem maloměstě není tak časté a děti z toho byly celkem šokované. Sáhla jsem do peněženky a nabízela jí stokorunu, protože bylo vidět, že má hlad. Nevzala si ji a rychle odešla pryč.
O tom kdy a jak říkat NE, musíme ale nejspíš každodenně přemýšlet a „konzultovat“ to s Bohem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou