26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kouzlo nechtěného

11. 9. 2014

|
Tisk
|

11.9.2014, Autor: Zita Chalupová

Vždycky mě fascinovaly překlepy, výrazy neznalosti pisatele nebo jen obyčejné náhody, které se ovšem objeví ve veřejném prostoru a každý si je může přečíst.

Tak třeba kdysi v novinách, v nichž jsem pracovala, si inzerent – cestovní kancelář Gaudeamus – zadala inzerát. Pracovníci inzertního oddělení se lehce překlepli – a vyšel inzerát na cestovní kancelář Gaudemaus. Při povrchním přečtení si člověk ničeho nevšimne. Ovšem slovo gaudeamus znamená latinsky radujme se, veselme se. Naproti tomu gaudeamus latinsky neznamená nic, ale volným lidovým překladem se dobereme výrazu veselá myš.

Často se setkáváme s tím, že lidé svým jménem evokují svou profesi: botanik Větvička, sexuolog Šuňavský... Ne vždy to tak ovšem bývá. Co byste řekli na Instalatérství Zacpal, které navíc sídlí v Ručilově ulici? Nebo poradci na zdravou životosprávu Zacpalovi?

Někdy jde o záměrnou legraci. Třeba když se jediný obchod ve Velkém Týnci jmenuje Týnecká naděje. Nebo bistro v Ondřejově Nic moc, ale...

Překlepů bývá také dost: třeba můžete cestovat do Holanska, v prodejně obuvi inzerovat prodej snížené obuvi. Co to asi znamená? Ustřižené kozačky, lodičky s useknutými podpatky?

Jak lidé často nedomyslí, co vlastně píší, o tom svědčí dnes už běžně používaný výraz DÁREK ZDARMA. Co to je? Copak se za dárky platí? Když to nebude zdarma, není to přece dárek! A jak je možné, že se nad tím nikdo nepozastaví?

Ovšem kouzlo nechtěného je přece jen nejkrásnější a nejpůsobivější. Před několika lety se to podařilo jedné olomoucké prádelně a čistírně. Měla ve výloze klasické upoutávky vylepené z velkých písmen, týkající se jejích hlavních činností. Pod toto věcné oznámení pracovníci – zřejmě z dobrého srdce – vylepili plakát zvoucí na taneční večery. Byl celý maličkými písmenky, jen hlavní atrakce zářila do dálky. A když jsem šla po druhém chodníku a zabloudila očima k oné prádelně, mohla jsem si přečíst: PEREME, ŽEHLÍME, MANDLUJEME, NAPÍNÁME DEČKY, TANČÍME SWING.

No není to nádherné?

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou