26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Blog Tisíckráte zápolí o Magnesii Literu

14. 3. 2017

|
Tisk
|

Několik překvapení přinesly letošní návrhy na ceny Magnesia Litera. Mezi nominovanými je také katolický satirický blog Tisíckráte či redaktor KT, spisovatel a publicista Aleš Palán.

Vydání: 2017/11 Dobrou knihu letos „ulovil“ P. Jan Rybář, 14.3.2017, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Perspektivy 11



Ten byl dokonce nominován hned dvakrát: jednou v kategorii autorské prózy za román Ratajský les, podruhé za spoluautorství netypického průvodce brněnským „Bronxem“ Brnox, jejž pomohl připravit výtvarnici Kateřině Šedé.
„Ratajský les vychází ze skutečného příběhu z padesátých let. Mám radost, že to pro porotu není zaprášená historie, ale stále aktuální vykřičník. Právě tak jsem ostatně s daným tématem ve své knize pracoval,“ podělil se Aleš Palán v redakci KT o dojmy. Propracované vyprávění sleduje tři časové roviny a úzce provázané děje, u jejichž počátku stojí násilná kolektivizace po únoru 1948 a vražda stranické funkcionářky. Román ostatně zabodoval i v letošní anketě Dobrá kniha, v níž hlasovaly známé osobnosti (viz příloha KT v malém sešitě).
Průvodce Brnox, který Šedá s Palánem vydali loni v prosinci a nyní je už na světě i druhé, rozšířené vydání, je souborem reportáží, rozhovorů, postřehů a kreseb z brněnské vyloučené lokality. Jak je pro Šedou typické, dílo zdůrazňuje komunitní rozměr popisované čtvrti a ukazuje ji jako jedinečný mix etnik i rázovitých jedinců, groteskních situací i pohnuté historie. Podle Aleše Palána je nominace určitou satisfakcí za nenávistné útoky, jimž musí oba autoři od vydání díla čelit. „Čekali jsme, že kniha, která ukáže toto místo reálně a bez předsudků, vzbudí nevoli, ale na takovou smršť urážek jsme opravdu připraveni nebyli,“ přiznal Palán. „Útoky přicházely z obou stran – jak od xenofobů, tak i od vyznavačů přepjaté politické korektnosti. Namlouvám si, že nominace přiměje některé z nich se nad naší prací znovu zamyslet, případně si knihu dokonce přečíst,“ dodal spoluautor.
Z knihy Ratajský les bude Aleš Palán předčítat na jednom z večerů Magnesie Litery v Knihovně Václava Havla (Ostrovní 13 na Praze 1), a to 29. března od 19 hodin. Spolu s ním vystoupí například básník s křesťanskými kořeny Milan Ohnisko či redaktor Respektu Ondřej Kundra, nominovaný za titul Putinovi agenti, popisující působení ruských tajných služeb v ČR.
Nominace pro satiru
V kategorii Blog roku byl pak nominován mj. mystifikační satirický web Tisíckráte.cz, který si s obdivuhodným vhledem, ale přitom také citlivě a s vědomím mezí vkusu bere na mušku katolickou církev. „Překvapilo nás jen to, že nominace nejdříve nebyla zveřejněna na našem webu,“ napsal Radiu Proglas za autory, kteří důsledně píší pod pseudonymy, jejich šéf, jenž si říká Felix Kulpa.
O nominacích budou nyní hlasovat poroty jednotlivých kategorií, tedy za nakladatelský čin, naučnou literaturu, poezii, prózu, tvorbu pro děti, překlad, blog, publicistiku či knihu a objev roku. Výsledky budou zveřejněny  4. dubna.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou