16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Blahořečení: Palcové titulky v polských novinách

10. 5. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/20 Jaroslav Šlezinger, 10.5.2011, Autor: Ján Mačala

Beatifikace Jana Pavla II. byla příležitostí, jak po delší odmlce znovu zaplnit titulní strany polských deníků články o této nejslavnější osobnosti polského národa.

„Jan Pavel II. blahoslavený“ – tak zněly palcové titulky polských deníků hned první den po blahořečení. Velký prostor v tamním tisku dostaly přímé reportáže z Vatikánu a také homilie Benedikta XVI. Gazeta Krakowska z ní vybrala na titulní stranu následující slova: „A hle, očekáváný den nadešel; nadešel rychle, protože tak se to zalíbilo Pánu: Jan Pavel II. je blahoslavený!“ Často připomínaná byla známá slova Jana Pavla II.: „Nebojte se!“ Tato výzva je podle kardinála Dziwisze i nadále programem církve.

Rzeczpospolita (RP) věnuje beatifikaci osm stran. Komentátorka RP připomíná globální rozměr slavnosti – stejně jako byl globální i pontifikát Jana Pavla II.: „Na mši svatou do Říma přicestovalo 1,5 milionu věřících, což se událo poprvé v dějinách beatifikací.“ Právě poutníkům z Polska, kteří zaplavili Řím, je v tomto výtisku věnován značný prostor. „Přijeli jsme, abychom se radovali,“ citují noviny hlas poutníků. Překonávali přitom množství nekomfortních situací, které však snášeli se stoickým klidem, protože „papež je nejdůležitější“ – uvádí se v reportáži tohoto deníku. Ten také přináší rozhovor se známým vatikanistou Giancarlem Zizolou, který vysvětluje, proč ve Vatikánu nepanovala jednoznačná shoda na rychlém průběhu beatifikačního procesu (lišily se postoje kardinálů Angela Sodana a Leonarda Sandriho). I on sám se vyslovil rezervovaně: „Můžeme se domnívat, že se jedná o urychleně podaný lék na krizi v církvi a snahu o sjednocení rozdělených katolíků kolem této charizmatické osoby.“

POZOR NA ODLIDŠTĚNÍ

Giacomo Galeazzi, vatikanista italského deníku La Stampa, v rozhovoru pro Gazetu Wyborczu vyjadřuje v této souvislosti jinou obavu – odlidštění papeže. „Existuje tu hrozba modlářství, zapomenutí na skutečný život a jeho těžkosti, na náročná rozhodnutí. Toto odlidštění mu škodí, redukuje jeho velikost svatého člověka na úroveň bůžka.“ Přesto ale dodává, že „beatifikace není posuzováním minulosti, nýbrž potvrzením svatosti člověka“. Dosvědčuje to podle něj „konsenzus milionů věřících, církevních představitelů, a dokonce i nevěřících, kteří si přáli jeho blahořečení“. Zároveň vyjadřuje i přesvědčení, že kanonizace Jana Pavla II. se uskuteční už v roce 2012. Polský fotograf Adam Bujak, jenž byl v blízkém osobním vztahu s Janem Pavlem II., připomíná skutečnost, že v období jeho pontifikátu přibylo na světě 300 milionů katolíků. „Cítil jsem se s ním jako s vynikajícím otcem. Věděl jsem, že se mi s ním nemůže stát nic zlého. Jan Pavel II. v sobě zrcadlil Boha a dobro. Ukazoval nám, že se vyplatí následovat církev a kříž a že se vyplatí za kříž bojovat,“ dodává pro Dziennik Polski Adam Bujak.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou