16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskupové požehnali nový klášter

20. 11. 2018

|
Tisk
|

Komunita sester sv. Alžběty má v Ostravě nový klášter. Budova z konce 19. století stojí nedaleko kostela v Ostravě-Zábřehu a původní majitel si dal na její rekonstrukci záležet.

Vydání: 2018/47 Varhany budou šperkem katedrály, 20.11.2018, Autor: Pavel Siuda

Příloha: Diecézní zpravodajství - Ostravsko-opavská diecéze


Nový dům a kapli, která je jeho součástí, požehnal ve středu 14. října biskup František Václav Lobkowicz společně s pomocným biskupem Martinem Davidem. Slavnosti se zúčastnily nejen sestry z ostravské komunity, ale také řeholnice z Polska, Německa a generální představená z Říma.
Dům na ulici Závoří byl v minulosti školou, farou, hudebkou, ale také ruinou obývanou bezdomovci. Její osud málem zpečetil požár. Chátrající nemovitost s propadlou střechou se rozhodl zachránit ostravský podnikatel Milan Krejčíř. „Chodil jsem tam do hudebky, kde jsem se učil hrát na akordeon. Když jsem viděl, v jakém stavu ten dům je, bylo mi ho líto. Začal jsem se o něj zajímat a nakonec jsem jej před více než deseti lety koupil,“ uvedl Krejčíř, který nechal opravit střechu a fasádu historické budovy se zahradou stojící v bezprostřední blízkosti panelových domů. Šest let pak hledal pro využití budovy nájemce. Nakonec se jej rozhodl prodat sestrám.
Stavební úpravy interiéru budovy dokončil na míru podle potřeb řeholnic. V přízemí kláštera se nachází kaple zasvěcená Božímu milosrdenství, kuchyně, refektář a společenská místnost s knihovnou. V prvním patře bydlí sestry. V současnosti jich žije v komunitě šest. Čtyři pokoje jsou ještě volné a čekají na nové řeholnice nebo návštěvy z jiných klášterů. Do podkroví se vešly ještě další pokoje, které budou sestry pronajímat vysokoškolským studentkám. K dispozici mají celkem dvanáct lůžek, kuchyň, koupelnu i prádelnu s automatickou pračkou. Pohostinnost sester zatím využívá jedna studentka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou