26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskupové podali ruku krajům

12. 7. 2016

|
Tisk
|

Biskupové se ve snaze o kooperaci a zlepšení vztahů se státem a kraji rozhodli vzdát žalob, které byly podány na některé kraje.

Vydání: 2016/29 V objetí charismatického společenství, 12.7.2016


Biskupové ke stažení žalob vyzvali také řády a kongregace. Majetek, jehož se diecéze stažením žalob vzdávají, je podle biskupa Tomáše Holuba jen těžko vyčíslitelný penězi. „Z velké části jde o movité kulturní památky s velkou uměleckou a historickou hodnotou,“ upozornil a zmínil například exponáty Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou.
Stažení žalob je podle českých a moravských biskupů vstřícným krokem. „Tento postoj je veden snahou o účinnou spolupráci s kraji v rámci společné starosti o památky, sociální péči, vzdělávání a kulturu,“ uvádějí.
Jihočeský hejtman Jiří Zimola hodlá nadále prosazovat novelu zákona, kterou chce církvím zdanit jak peněžité náhrady za majetek nevydaný v restitucích, tak i roční příspěvky na činnost. „I když rozhodnutí ČBK vítám, nadále předpokládám projednávání zákonodárné iniciativy Jihočeského kraje, a tím vyvolání celospolečenské debaty o skutečném narovnání vztahu mezi státem a jeho občany na straně jedné a církvemi na straně druhé,“ uvedl hejtman Jiří Zimola pro Lidové noviny. Novela, která čeká na vyjádření vlády, vedla už ke střetu hejtmana s premiérem Bohuslavem Sobotkou, který prohlásil, že se Zimola pouze pokouší získat politické body. Jihočeský hejtman svou iniciativu opírá o silný odpor většinové populace proti podobě restitucí, kterou schválila předchozí vláda.
Před okresními soudy se podle ČTK začátkem června vedlo či připravovalo 367 sporů, ve kterých církve žalují Státní pozemkový úřad (SPÚ) o určení vlastnického práva k nemovitostem, jež stát nechce v restitucích vydat, protože podle něj nejsou jeho majetkem. Vyplývá to z materiálu vládního výboru, který monitoruje proces majetkového vyrovnání státu s církvemi. Další stovky sporů eviduje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).
Radost z lásky
Mezi další body jednání patřila informace k uvedení českého překladu papežské exhortace Amoris laetitia (Radost z lásky). „Překlad je hotov, nyní probíhají korektury. Vydání exhortace je naplánováno na 15. srpna a ponese český název Radost z lásky,“ sdělila KT sestra Isidora Pérez z kongregace Dcer sv. Pavla, které exhortaci vydají ve svém nakladatelství.
Setkání biskupů, jež se uskutečnilo minulý týden v návaznosti na Národní cyrilometodějskou pouť, bylo prvním zasedáním České biskupské konference poté, co se její řady rozrostly o dva nové členy – plzeňského biskupa Tomáše Holuba a pomocného brněnského biskupa Pavla Konzbula. Ten ale ze zdravotních důvodů nemohl být na Velehradě přítomen. V nové funkci nastupujícího generálního sekretáře se zároveň představil P. Stanislav Přibyl, který se postupně seznamuje se svou agendou a funkce se ujme na podzim.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou