26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskup Škarvada požehnal 'Ruce komika'

13. 2. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/7 Dokud nás smrt nerozdělí, 13.2.2007, Autor: Štěpán Havlíček

„Zamířit! Pal!“ Muži ve starobylých uniformách zdvíhají pušku, tisknou spoušť a vyšehradským hřbitovem v Praze hřmí výstřel. Je to salva, kterou rakovničtí ostrostřelci uctili památku herce Vlasty Buriana.

Setkání na počest krále komiků se uskutečnilo v sobotu 10. února ve vyšehradské bazilice sv. Petra a Pavla. Zahájila ho řeč emeritního pražského světícího biskupa Jaroslava Škarvady. „Ve Skutcích apoštolů čteme, že je blaženější dávat než brát. A Vlasta Burian byl jistě mezi těmi, kdo dávali,“ říká biskup Škarvada. Burianovými filmy byl podle svých slov nadšený už jako chlapec, když jej rodiče zavedli do kina. I po letech se na snímky s tímto komikem rád dívá. „Dnes někdo řekne nějaké pitomé slovo nebo něco sprostého a lidé se smějí a jsou nadšení. Burian tohle nepotřeboval. On měl vtip, obohacující vtip.“
Poté, co přítomní vyslechli hudbu v podání předních českých interpretů, odebrali se z chrámu na hřbitov ke hrobu manželů Burianových. Tam herec Lubomír Lipský odhalil a biskup Škarvada požehnal plastiku sochaře Tomáše Vejdovského nazvanou Ruce komika, která je od nynějška součástí náhrobku.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou