26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskup Posád: Odcházím bez hořkosti

5. 2. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/6 Svátost smíření, 5.2.2008, Autor: Jiří Macháně

„Čekal jsem, jestli to někdo řekne za mě, a neřekl to nikdo, tak to zbývá na mne. Včera bylo z Vatikánu zveřejněno, že jsem byl jmenován světícím biskupem v Českých Budějovicích. Tím samozřejmě končím svoji misi a svoje poslání zde v Litoměřicích,“ oznámil o poslední lednové neděli v litoměřické katedrále sv. Štěpána věřícím biskup Pavel Posád.

Jak již KT informoval, nové biskupovo jmenování bylo oficiálně zveřejněno v sobotu 26. ledna. Minulý týden pak biskup Pavel Posád publikoval na své osobní internetové stránce další informace: záznam svého rozloučení z katedrály a dopis prefektovi Kongregace pro biskupy, kardinálu Giovanni Battistovi Re. „Pod nátlakem okolností, za podmínky, že osobním rozhodnutím papeže Benedikta XVI. je záměr zbavit mou osobu úřadu sídelního biskupa litoměřické diecéze, jsem nucen podat tomu odpovídající rezignaci,“ píše v dopise do Říma biskup Posád. Zároveň uvedl, že je ochoten přijmout nabídnutou službu pomocného biskupa v Českých Budějovicích. Prefekta Kongregace pro biskupy zároveň požádal, aby byly přezkoumány okolnosti vedoucí k jeho abdikaci a případně bylo nově rozhodnuto.
Během liturgie v katedrále sv. Štěpána připomenul úsilí o navrácení pravomocí (viz rámeček). Jak uvedl, Svatý stolec mu však po konzultacích s ČBK nevyhověl. Zároveň ale zdůraznil, že litoměřickou die­cézi opouští bez jakékoli hořkosti. „To by byl špatný vklad do další práce. Budu odcházet s vděčností a radostí a ponesu si tuto diecézi jako veliký dar do dalšího života,“ slíbil přítomným věřícím a doplnil: „Neodcházím z diecéze dnes nebo zítra. Chci se s vámi jak se patří na dobré přátele rozloučit v sobotu 1. března v deset hodin zde v katedrále.“
Jak prozradil českobudějovický biskup Jiří Paďour, v jeho diecézi chtějí biskupa Pavla Posáda přivítat 8. března v deset hodin v místní katedrále. „Těším se na něho. V nejbližší době spolu budeme mluvit o jeho zapojení do života naší diecéze,“ upřesnil biskup Jiří Paďour.



Biskup Pavel Posád byl jmenován 19. litoměřickým biskupem 24. prosince 2003, svěcení přijal v litoměřické katedrále 28. února 2004. Záhy se objevila zpráva o jeho zdravotních potížích. Od září 2004 se pak zapojuje do života diecéze a prohlašuje, že se může ujmout jejího vedení. V listopadu téhož roku je jmenován apoštolským administrátorem (správcem diecéze) královéhradecký biskup Dominik Duka, který tuto funkci zastává dodnes. Biskupský stolec litoměřické diecéze je v současnosti neobsazený.
(red)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou