26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bible: V umění, v historii, na internetu, na táboře, v kině...

20. 3. 2006

|
Tisk
|


Jakými způsoby se můžeme setkat s Písmem?

Vydání: 2006/12 Jaká jsou naše setkání s Biblí?, 20.3.2006, Autor: Kateřina Regendová

Četba není zdaleka jediný způsob, jak se setkat s poselstvím Bible
Když se řekne Bible, představíme si většinou tlustou knihu. Četba však zdaleka není jediný způsob, jak lze obsah a podstatu Písma předat. O současných možnostech jsme hovořili s úřadujícím ředitelem Českého katolického biblického díla, Dominikem Opatrným.

Ať už ho čteme sami, nebo s druhými, Písmo je doma v církevním společenství. Kromě samotné četby Bible je důležitá modlitba - obojí je spojeno v liturgii, která je pro nás nejdůležitějším a nejhodnotnějším místem setkání s Písmem. Ovšem neměla by být místem jediným.

Bible je také součástí naší kultury. Proto se s ní setkáváme ve výtvarném umění, v hudbě i literatuře. Děti se o Bibli učí v češtině a dějepisu, pořádají se školní soutěže a na biblickou tematiku jsou zaměřeny i mnohé výstavy. Bible proniká i do novějších médií: do filmu (Umučení Ježíše Krista nebo Princ Egyptský) či na internet. Formou SMS zpráv  můžeme každý den dostávat biblické citáty. Existují různé počítačové programy pro práci s Biblí: od volně šiřitelných až po drahé programy určené pro práci odborníků. Rakouské Biblické dílo vydalo již několik CD-ROMů s biblickými hrami a kvízy.

Různá média zaměřená na Bibli nám mohou zprostředkovat mnoho důležitých a zajímavých informací. Měli bychom si ale vždy zkontrolovat – zvláště na internetu - zda jsou informace důvěryhodné a kdo je jejich autorem. Různé přístupy k Bibli rozhodně nejsou rovnocenné.

Záleží na zájmech a osobnosti každého. Kdo se zajímá o umění, brzy v něm narazí na biblické motivy. Jiný je najde v antické historii. Koho baví počítače, může se naučit využívat nejrůznější software pro práci s Biblí a přitom se s ní seznámit.

Pro děti je dobré, když jim biblické příběhy vyprávějí rodiče, ale své místo má i náboženství, katecheze a dětské mše. O prázdninách je pro děti vhodná například celotáborová hra na motivy vyvedení z Egypta nebo Pavlových misijních cest. Pro mladé i dospělé jsou důležitá společenství, ve kterých pracují s Písmem. Někomu vyhovují výtvarné a dramatické techniky, jiný si radši poslechne přednášku. Vše by ale mělo směřovat k naslouchání Božímu slovu při mši - věřící se tak mohou připravit a kněz může na jejich přípravu navázat.

Například naši slovenští sousedé vytvořili program Theophilos, který je na internetu zdarma ke stažení včetně různých jazykových verzí. K dispozici je i český překlad (bohužel ne liturgický), který zahrnuje i deuterokanonické knihy. Program umožňuje přiřazovat k veršům obrázky a textové i zvukové komentáře, vytvářet si indexy apod. Snad pro každý takovýto program je však nejdůležitější hledání: podle výskytu slov můžeme najít například verš, který si pamatujeme z kostela, ale nevíme, kde ho hledat. Někdy stačí hledat slovo – například před náročnou cestou si vyhledáme, co všechno se v Bibli říká o cestě, a nalezené verše nás pak mohou při cestování provázet.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou