26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Betlémem ožila celá Hroznová Lhota

2. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/1 Katolický týdeník v proměnách času, 2.1.2008, Autor: Lenka Fojtíková

Svatá rodina, Tři králové na koních, obecní písař, mlynář, přadlena, pekař, kominíci, ale třeba také malíř byli k vidění v živém betlému v Hroznové Lhotě na Hodonínsku. V dlouhém průvodu nechyběly desítky účastníků v zimních krojích. Nezasvěcený návštěvník mohl mít dojem, že se dívá na scenérie z Ladových obrazků nebo že se ocitnul na přelomu devatenáctého a dvacátého století.

„Jeden můj kamarád říká, že je zapotřebí slavit. My proto slavíme narození Krista svým vlastním způsobem. Někdo, kdo sem přijede, možná vidí vše jako divadlo. To ale není pravda. Pro nás jde o součást života,“ řekl starosta obce Petr Hanák, jehož jsme zastihli v převleku obecního úředníka. Všem přihlížejícím ochotně rozdával pamětní lístky se speciálním razítkem.
Do živého betlému, který se v Hroznové Lhotě poprvé uskutečnil v roce 1994, se zapojují nejen místní lidé, ale také obyvatelé Kozojídek, Tasova a Žeravin. Všechny obce jsou totiž součástí jedné farnosti. „Jsme tady čtyři generace. Nejstarší prababičce je třiasedmdesát a nejmladší pravnouček má teprve osm měsíců,“ pochlubila se pětačtyřicetiletá babička Marie Jeglová. „Účastníme se každým rokem. Pozdravíme se, společně oslavíme Vánoce a navíc se provětráme. Kroje máme vlastní,“ prozradily ženy. „V Hroznové Lhotě je velmi dobrá spolupráce farnosti s obecním úřadem. Nejsme soupeři, ale snažíme se vytvářet rodinné prostředí, kdy chceme jeden druhému vyhovět a podpořit se,“ řekl správce farnosti P. Jan Žaluda. Na závěr kněz připomenul, aby nikdo nepřeslechl radostnou zprávu, že se Ježíš Kristus narodil kvůli každému z nás. „O Vánocích máme spoustu radosti z dárků či z toho, že se sešla rodina. To je všechno výborné, ale nejdůležitější radost má být z toho, že se narodil Ježíš Kristus i pro mne – pro to, aby mě zušlechtil, pozvedl a učinil ze mne Božího přítele,“ připomněl kněz.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou