23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Benediktinky se vrátily

11. 12. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/50 Role můžu v adventu, 11.12.2007, Autor: Jiří Macháně

Minulou sobotu, uprostřed adventu, na svátek Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu, se po osmaosmdesáti letech oficiálně otevřel nový klášter benediktinek v české kotlině. Spíše než v kotlině však stojí na vršku. Klášterním domem se po rozsáhlé rekonstrukci stala někdejší farní budova na poutním místě Panny Marie Vítězné v Praze na Bílé Hoře.

Kulisu pro slavnostní bohoslužbu vytvořil rozzářený slunečný den. „Krásné počasí se mi jeví jako úsměv Boží. Bůh s láskou shlíží na toto místo,“ uvedl při zahájení bohoslužby hlavní celebrant kardinál Miloslav Vlk.
Na závěr mše svaté v místním kostelíku podepsali benediktinský opat primas Notker Wolf, kardinál Miloslav Vlk a další přítomní představitelé ženských i mužských benediktinských komunit zakládací listinu nového Kláštera benediktinek komunity Venio v Praze na Bílé Hoře. Pak následovalo i žehnání domu, při němž opat primas poděkoval všem, kteří k tomuto dílu přispěli. „Děkuji především sestrám, které zde budou žít. Nebýt toho, že se vydaly na tuto nelehkou cestu, dnes bychom tu nestáli,“ zdůraznil Notker Wolf.
Ze začátku nebudou sestry fungovat zcela samostatně, ale budou patřit pod komunitu Venio z Mnichova, kam se po zahájení formace v polské Přemyšli uchýlily a odkud se do Čech také vrací. „Naše plná samostatnost závisí na počtu členek s věčnými sliby a na tom, zda se budeme schopné uživit,“ vysvětluje jedna z řeholnic Jana Mlada Heiserová. Komunita Venio je netradiční tím, že sestry chodí do zaměstnání, které měly předtím, než vstoupily do řádu. I v Praze se budou čtyři sestry-zakladatelky živit svou původní prací. „Sestra Anežka je stavební inženýrka, sestra Petra je restaurátorkou, sestra Birgita je docentka psychologie a já jsem zatím studentka,“ vysvětluje Jana Mlada a dodává: „Chodíme v civilu, plášť a závoj nosíme na chórové modlitby a bohoslužby.“
Pro ženy a dívky, které mají zájem o benediktinskou spiritualitu, chystají sestry několikrát za rok setkání, připravují i víkendové akce pro ty, které hledají svou cestu a přemýšlejí o klášteře. Do budoucna chtějí také umožnit zájemcům přítomnost na společné liturgii hodin – modlitbě breviáře. Veškeré informace o komunitě lze nalézt na www.benediktinky.cz.



Benediktinky zažívají už svůj třetí příchod do Čech. Jejich první klášter založila sestra Boleslava II., blahoslavená Mlada Přemyslovna, už v roce 973. Jejich působení přerušil Josef II., sestry se však po čase opět vrátily. Během slavnosti na Bílé Hoře pak řeholnice připomněly, že od roku 1919, kdy z pražského Smíchova odešly sestry z národnostních důvodů (převažovaly německy mluvící), tato spiritualita v Česku nebyla zastoupena vůbec.
(red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou