16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Benedikt XVI. zavítal podruhé do své vlasti

12. 9. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/37 Nebezpečné dovolené?, 12.9.2006, Autor: Kateřina Beščecová

Na druhou návštěvu papeže Benedikta XVI. se Německo, respektive spolková země Bavorsko, pečlivě připravovalo mnoho měsíců předem. Poprvé k našim západním sousedům zavítal nynější Svatý otec v rámci XX. světového setkání mládeže v Kolíně nad Rýnem.

Do svého rodiště a některých míst, kde dříve působil, se však prvně od začátku svého pontifikátu podíval teprve nyní.
Ještě před příletem na letiště v Mnichově ho přivítal jeho obří obraz, zhotovený na desetihektarovém pšeničném poli, s nápisem „Bavorsko zdraví Benedikta XVI“. Po příletu papeže se s ním setkal spolkový prezident Horst Köhler, kancléřka Angela Merkelová, ministerský předseda Edmund Stoiber i arcibiskup z Mnichova a Freisingu, kardinál Friedrich Wetter, předseda Německé biskupské konference a další.
V neděli pak - na prostranství Neue Messe - sloužil Svatý otec před zraky statisíců věřících (a to nejen z Německa) nedělní bohoslužbu. Po ní pak pronesl pravidelnou modlitbu Anděl Páně. Aby se mohly setkání s papežem účastnit všechny místní farnosti se svými duchovními, nekonaly se ten den mezi 10-12.30 hodinou v Mnichově žádné jiné bohoslužby. Věřící, kteří se na prostranství nevešli, mohli mši svatou sledovat na obřích obrazovkách v přilehlých ulicích nebo doma u televize.
Z Mnichova papež zamířil helikoptérou do poutního místa Altötting. I tam je v plánu mše svatá s věřícími na náměstí před poutní bazilikou. Na programu je také - krátce před cestou do Řezna - návštěva Marktlu am Inn, rodného městečka Josepha Ratzingera. Středeční den je věnován soukromému programu Svatého otce. V plánu je mimo jiné setkání s jeho bratrem Georgem Ratzingerem. Jediným veřejným bodem programu je posvěcení varhan ve staré kapli v Řezně v 11 hodin. Závěrečný den pak papež stráví ve Freisingu a krátce po poledni se z Mnichovského letiště vydá zpět na cestu do Říma.
Redakční uzávěrka byla v pondělí 11. září dopoledne.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou