16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Benedikt XVI. vyzval z Assisi k míru

19. 6. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/25 Kněží na startovní čáře, 19.6.2007

Vrtulník s Benediktem XVI. přistál v Assisi minulou neděli. Papežova cesta do „města sv. Františka“ se konala v rámci Roku konverze, při němž si věřící připomínají obrácení jednoho z nejslavnějších italských světců.

„František byl mladík tohoto města. Vyhledával radovánky a slávu v soubojích, dychtil po světských úspěších. V jeho duši však bylo moře smutku. Zasáhla ho milost a on poznal, že musí změnit svůj život,“ uvedl místní arcibiskup Domenico Sorrento. Benedikt XVI. kromě osobnosti sv. Františka vyzdvihl také odkaz Jana Pavla II., který pozval do Assisi představitele řady vyznání a světových náboženství. „Z tohoto města pokoje chci poslat pozdravy představitelům všech křesťanských vyznání a jiných náboženství, kteří v roce 1986 přijali pozvání mého ctihodného předchůdce, aby zde prožili Světový den modliteb za mír,“ pronesl papež a dodal: „Považuji za svou povinnost vydat naléhavý a upřímný apel, aby přestaly všechny ozbrojené konflikty, které zalévají zemi krví, ať zmlknou zbraně a všude ať nenávist ustoupí lásce, urážka odpuštění,“ zdůraznil papež.
(čbk, kap, RaVat)


Od baziliky, kde odpočívají Františkovy ostatky, chci vzít za svou jeho chválu: „Nejvyšší, Všemohoucí, dobrý Pane, tvá je chvála, sláva, čest a všechno požehnání.“ Tím, že se zamiloval do Krista, stal se jeho vášnivým zpěvákem. Ve světle evangelijních blahoslavenství se chápe mírnost, s jakou dokázal žít vztahy ke druhým, tak že se všem představoval v pokoře a stával svědkem a tvůrcem pokoje. (...)
Cítíme, že jsou zde duchovně přítomni všichni, kteří pláčou, trpí a umírají kvůli válce a jejím tragickým následkům v kterékoli části světa. Naše myšlenky zvláště zalétají do Svaté země, kterou sv. František tak miloval, do Iráku, do Libanonu, na celý Střední východ. Obyvatelstvo těch zemí už dlouhou dobu zná hrůzy bojů, terorismu, slepého násilí, iluze, že lze konflikty vyřešit silou, odmítání naslouchat důvodům druhého a dát mu spravedlnost. Pouze odpovědný a upřímný dialog podporovaný mezinárodním společenstvím bude moci ukončit tolik bolesti a znovu dát život i důstojnost osobám, institucím a národům.
Kéž nám sv. František, muž pokoje, vyprosí od Pána, aby se množili ti, kteří přijmou stát se nástroji jeho pokoje, prostřednictvím tisíců malých skutků denního života; aby ti, kdo mají odpovědnou úlohu, byli naplněni vášnivou láskou k míru a nezdolnou vůlí dosáhnout jej tím, že budou volit příslušné prostředky k jeho dosažení.
(Podle Vatikánského rozhlasu)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou