16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Beatles i cimbál na přehlídce v Odrách

29. 3. 2022

|
Tisk
|

Talentovaní studenti devíti církevních škol se předvedli na tradiční přehlídce v Odrách.

Vydání: 2022/14 Papež svěřil svět pod ochranu Marie, 29.3.2022, Autor: Ondřej Elbel

Příloha: Diecézní zpravodajství - Ostravsko-opavská diecéze


Před oderským kostelem bylo ve středu 23. března kolem osmé ráno pořádně rušno. 28. ročník Přehlídky církevních škol v zájmové umělecké činnosti právě vstoupil do svého druhého dne a u kostelních dveří přibývalo hloučků studentů. Někteří měli svá vystoupení za sebou a přišli se už jen dívat, o jiné se teprve pokoušela nervozita a tréma. Ještě před vystoupením ale účastníci dorazili na bohoslužbu, na kterou už od sedmé trénovaly uvnitř kostela spojené sbory oderské církevní školy a brněnského Cyrilometodějského gymnázia.
Biskup Martin David při mši poděkoval studentům i pedagogům za nasazení do pomoci Ukrajině. „Věříme, že v základech světa je vepsáno dobro, ne zlo! Pokud pomáháme i v této nesnadné situaci, tak se pod to podepisujeme. Nikoliv zlo, ale dobro je o krok napřed, a to každý rok potvrzují Velikonoce.“
Domácí studenti při přehlídce pomáhají na všech frontách: někdo moderuje, jiný hlídá šatnu. „Na internátu jsme dokonce pekli občerstvení,“ popisuje jeden z nich, Ondřej Jakubec. Ten se během přehlídky dostal na pódium hned dvakrát: „Nejdřív jsme zpívali s naším školním sborem Datio a pak jsem hrál v kapele Crazy Daisy,“ podotýká mladík, jehož repertoár ten den dosáhl od ukrajinské lidové Hej sokoli až k Here Comes the Sun od skupiny Beatles.
Kvůli doznívající pandemické vlně dostaly pozvánku na tradičně celostátní přehlídku pouze moravské školy. To ale neovlivnilo pestrou skladbu programu: brněnskou cimbálovku střídala recitace, zahrály studentské kapely a předvedli se i historičtí šermíři z Kroměříže. Sálem Dělnického domu se pravidelně nesly salvy potlesku, v případě úspěchu oderských studentů možná ještě hlasitějšího. Krom vrstevníků v publiku vše sledovali i odborní lektoři. Jana Vozáriková poskytovala zpětnou vazbu k recitaci, divadelní tvorbě nebo tanci a dojem na ni udělala třeba divadelní hra Stojandrama studentů z Velehradu. „Pojali to v plné parádě. Dostali jsme dokonce divadelní programy. Moc nás těší, že to je opravdu odvážná autorská věc. Vznikala bez dospělého vedení a cítíme z toho mladistvou radost z tvorby,“ hodnotí inscenaci o arcibiskupovi Cyrilu Stojanovi herečka Jana Vozáriková.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou