26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Arcibiskupové slavili s Orly

27. 8. 2013

|
Tisk
|

Hned dva arcibiskupové slavili poslední srpnovou neděli na Svatém Hostýně své narozeniny. Svíčky na dortu sice Dominik Duka a Jan Graubner nesfoukli, zato připevnili pamětní štítky se svými jmény na památný exilový prapor Orla.

Vydání: 2013/35 Komunisté chtějí zmařit narovnání, 27.8.2013, Autor: Jiří Gračka

Pozvání na orelskou pouť přijal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, který se zároveň stal hlavním celebrantem, a spolu s ním na Svatý Hostýn připutoval olomoucký arcibiskup Jan Graubner, duchovní rádce Orla.

Mše svaté, která se uskutečnila na venkovním pódiu nedaleko baziliky, se zúčastnili členové orelských jednot z celé ČR, mezi nimi 58 zástupců s prapory. Přítomni byli též představitelé KDU-ČSL. Účast politiků zmínil ve své homilii kardinál Duka. „V době, kdy se součástí politického života stává antiklerikalismus, je třeba ukázat, že i vy zde máte své místo,“ prohlásil pražský arcibiskup.

Úkolem Orla je podle něj vést mladé lidi nejen ke zdatnosti tělesné, ale i ke statečnosti, která se projevuje ve všech oblastech. „Z vašich řad se zrodilo mnoho hrdinů druhého i třetího odboje,“ připomněl kardinál Duka a vyzval všechny přítomné k úsilí o dobro pro celou společnost. „Neexistuje korupce, existuje jen zlodějna, lenost, špatná práce, nactiutrhání a pomlouvání. Bojujme proti skutečným nešvarům,“ dodal.

V závěru bohoslužby vyzvala moderátorka kardinála Duku i arcibiskupa Graubnera, aby připevnili štítky se svými jmény na historický prapor Svatováclavské župy v exilu. „Tento cyrilometodějský prapor vznikl roku 1931, po zákazu Orla komunisty byl tajně odvezen do Chicaga a zpět z exilu se vrátil v roce 1994,“ shrnula jeho dějiny moderátorka a doplnila, že na žerdi praporu je umístěno 246 památných hřebů významných osobností, mezi nimi například hřeby Jana Pavla II. či kardinálů Josefa Berana a Františka Tomáška. Oba arcibiskupové poté připojili své štítky, a to u příležitosti svých životních jubileí. Kardinál Dominik Duka totiž letos oslavil 70. narozeniny a arcibiskup Jan Graubner se v tyto dny dožívá
65 let (zároveň v červnu oslavil 40. výročí svého kněžství).

Oslavy orelské pouti na Svatém Hostýně se však neodehrávaly jen při bohoslužbě. Už v sobotu se zájemci všech věkových kategorií mohli zúčastnit například „běhu k Božímu hrobu“ či zpívání na schodech před bazilikou. Nedělní program uzavřela odpolední křížová cesta. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou