16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Arcibiskupa doprovázelo banderium na koních

3. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/40 Cizinci v české církvi, 3.10.2006, Autor: Ivana Jeništová

„Dny, které na podzim prožívají farnosti olomoucké arcidiecéze, jsou také dny díků. Za úrodu, za plody země, mezi něž patří také víno,' těmito slovy zahájil farář kostela sv. Petra a Pavla v Kunovicích P. Jaroslav Polách v sobotu 30. září mši svatou, otevírající tamní hodové slavnosti.

Hlavní sláva se však konala v neděli, kdy Kunovice přivítaly olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Z městského úřadu jej hostitelé odvezli kočárem do chrámu sv. Petra a Pavla.
Ve městě se do dnešních dnů zachovala slovácká tradice, že vzácné hosty doprovází „banderium' – mladíci v krojích na opentlených koních. Arcibiskupa tedy do kostela, kde celebroval mši svatou, doprovázelo šest jezdců v kunovických krojích - s prapory na koních vyzdobených vatikánskými liliemi. Věřících zblízka i zdaleka bylo tolik, že se do kostela nevešli a zaplnili prostranství kolem.
Po mši svaté se konalo posvěcení soch dvanácti apoštolů, které stojí v těsném sousedství kostela. Jak řekl P. Jaroslav Polách, rozhodli se postavit zde Večeři Páně. A aby byla jiná, apoštolové nesedí u stolu, ale procházejí se parkem. Autorem soch je slovenský řezbář Andrej Jirša. Celý projekt i s úpravou okolí kostela financovalo město.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou