16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Arcibiskup Duka psal primátorovi kvůli homosexuálům

9. 8. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/33 Berlínská zeď, 9.8.2011, Autor: Jiří Prinz

Bouřlivá diskuse a reakce předcházely homosexuálnímu festivalu Prague Pride, který od 10. do 14. srpna proběhne v Praze. V dopise pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi, který nad akcí převzal záštitu, vyjádřil svůj názor i pražský arcibiskup Dominik Duka.

Český primas v dopise primátora Svobodu požádal, aby znovu zvážil svou záštitu, kterou akci homosexuálů poskytl. „Již z jejího předběžného programu je zřetelné, že se nejedná o otázku práva menšiny na toleranci, ale o propagaci uvolněného životního stylu, který není zodpovědný, důstojný a krásný,“ napsal arcibiskup Duka a pokračoval, že rozvolněný sexuální život a pohrdání těmi, kteří se obětují v rodinném životě a tím mnohonásobně více obohacují celou společnost, v něm vyvolává smutek.
„Především ve vztahu k dětem požadavky zmíněných protagonistů Prague Pride na adopci popírají de facto právo dítěte na své biologické rodiče, otce a matku,“ uvedl dále arcibiskup a dodal: „Nechť jsou v tomto případě připuštěni ke slovu skuteční odborníci, dětští psychiatři, psychologové, právníci a sociální pracovníci. Takovéto akce mediální cestou vytěsňují ze společnosti opravdový vhled do vážnosti problému.“

PREZIDENT KLAUS: BRAŇME SVOBODU SLOVA
Celou debatu okolo festivalu Prague Pride otevřel vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek, který se ohradil proti tomu, aby takovouto akci zaštiťoval právě pražský primátor. Poté co na Petra Hájka zaútočili představitelé ČSSD a Věcí veřejných, označil to prezident Klaus za „exemplární útok na svobodu slova“ a doplnil: „Rezolutně odmítám výrok stínové ministryně pro lidská práva za ČSSD, že Petr Hájek vědomě podněcuje nenávist vůči menšině obyvatel v naší zemi. Jestli někoho popuzuje slovo deviace, já ho mám za hodnotově neutrální slovo. V každém případě je homosexualita něco výrazně menšinového a jako taková si zasluhuje naši ochranu, nikoli nutně apoteózu,“ uvedl prezident. Podle Václava Klause přitom pražský Prague Pride není projevem homosexuality, ale „homosexualismu, kterého se – stejně jako řady dalších módních ismů – velmi obávám,“ upřesnil prezident.
Václava Klause, stejně jako ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, znepokojila také petice třinácti velvyslanců působících v ČR, kteří akci homosexuálů veřejně podpořili. „Je kontraproduktivní a přebytečné vyjadřovat podporu právům, jež v ČR nikdo nepopírá ani neupírá,“ podivil se Karel Schwarzenberg, podle něhož takováto iniciativa zbytečně budí dojem zasahování do vnitřních záležitostí České republiky. „Byl bych ve svém odsudku ostřejší než on. Prohlášení velvyslanců – které, jak jsem se i od několika z nich dozvěděl, ani nečetli – považuji za bezprecedentní krok, jaký nikdo z nás nepamatuje. Nedovedu si představit, že by si jakýkoli náš velvyslanec dovolil formou petice zasahovat do vnitropolitické diskuse v jakékoli demokratické zemi světa,“ doplnil Schwarzenbergova slova prezident Klaus.
Pochod homosexuálů Prahou je naplánován na sobotu 13. srpna, kdy by měl zakončit pětidenní festival Prague Pride. Téhož dne chtějí naopak na podporu rodiny vystoupit Mladí křesťanští demokraté. „Cílem pořádání Pochodu pro rodinu je poukázat na stav v naší společnosti, kdy zájmy tradiční rodiny nejsou podle našeho názoru dostatečně hájeny a slovo rodina jako hodnotový pojem čím dál více ztrácí na svém významu. Považujeme za znepokojivé, když se ve společnosti mluví výhradně o právech homosexuálů, zatímco zájmy tradiční většinové rodiny nikdo nehájí,“ uzavírá předseda MKD Petr Jurčík.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou