26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Anonym hrozil církevním školám výbuchem

16. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/3 Co poslouchají mladí křesťané, 16.1.2007

Do čtyřiatřiceti církevních škol v hlavním městě se minulý pátek v šest hodin ráno vypravily tři stovky policistů, pyrotechniků a psovodů se psy, kteří umí nalézt výbušniny. Policejní prezidium totiž na sklonku předchozího dne obdrželo anonymní dopis, který křesťanským školám hrozil výbuchem. Specialisté vyhodnotili tuto dosud nebývalou pohrůžku, jež prý nebyla „výstřelem naslepo nebo pouhým blábolem“, jako „středně nebezpečnou“. Vzápětí policie informovala vedení škol.

Při prohlídce budov policie žádné výbušniny nenalezla. Přesto ve většině pražských církevních škol pravidelná výuka nezačala a tisícům žáků a studentů tak hrozivý anonym prodloužil víkend. „Ještě v noci jsem obvolal učitele, aby dali vědět rodičům, že studenti nemají chodit do školy,“ vysvětluje Richard Mašek, ředitel pražského arcibiskupského gymnázia. Pro ty, ke kterým se zpráva nedostala, vymýšleli ředitelé a ředitelky škol náhradní program mimo školu. „Nám otevřel P. Gereon Biňovec blízký kostel svaté Ludmily, kam se mohli uchýlit ti, kteří do školy nakonec přišli. Postupně jsme děti posílali domů a předávali rodičům,“ doplňuje ředitel Mašek.
Před budovami všech církevních škol od pátečního rána hlídkovali policisté i kriminalisté bez uniforem, kteří kontrolovali každého, kdo chtěl vstoupit dovnitř. Postup policie i státních úřadů, „které dělají pro ochranu života a zdraví dětí maximum“, vzápětí ocenil biskup Václav Malý, jenž má v pražské arcidiecézi církevní školství na starosti.

„náboženský aspekt”
Mimořádnou tiskovou konferenci na úřad vlády svolal kvůli anonymu premiér Mirek Topolánek. Spolu s policejním prezidentem Vladislavem Husákem ujišťoval, že policie má situaci pod kontrolou a není důvod hrozbu zveličovat, ani se obávat. „Doufám, že uklidníte českou veřejnost a české děti,“ apeloval předseda vlády na média.
Současně s bezpečnostními opatřeními policisté zahájili pátrání po autorovi anonymu. Ministr vnitra Ivan Langer nechtěl kvůli probíhajícímu vyšetřování prozradit nic bližšího. Potvrdil jen spekulace, že svou roli hraje „náboženský aspekt“. Případ vyšetřuje též Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Na maximum byl zvýšen i režim Bezpečnostní informační služby. „Pisatel má znaky člověka, který ví, o čem hovoří,“ uvedl na jeho adresu mluvčí Jan Šubert bez toho, aniž by upřesnil, zda míní znalost mezináboženských vztahů, prostředí církevních škol, či nakládání s výbušninou. MF Dnes zveřejnila informaci, že z anonymního dopisu prý vyplývá islámský podtext. Policejní experti proto hodnotí autora jako člověka, který je buď psychopat, absolutně nesoudný vtipálek, nebo rozhněvaný muslim.
JIŘÍ MACHÁNĚ, čtk


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou