26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Anežčino svatořečení ve víru doby

3. 11. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/45 Dušičky, 3.11.2004, Autor: Jaroslav Šebek

Konec komunistického panství před patnácti lety
Začátek 'sametového převratu' v České republice předznamenalo svatořečení Anežky České v neděli 12. listopadu 1989. Kanonizace této velké postavy našich duchovních dějin zároveň symbolicky uzavírala zápas církve o náboženskou i občanskou svobodu.

Listopadové události před patnácti lety je třeba vidět v širší perspektivě počínajících přeměn v naší společnosti, jejichž zárodky se objevovaly už od poloviny 80. let. Jednou ze známých osobností, které pozvedaly svůj hlas proti totalitní moci, byl kardinál František Tomášek. Za své postoje se stal morální autoritou nejen pro křesťany, ale i pro značnou část veřejnosti. Významným počinem bylo v té době také vyhlášení Desetiletí duchovní obnovy v listopadu 1987, do jehož přípravy se zapojili také představitelé neoficiální církve. Tato iniciativa se rodila z Tomáškova přesvědčení, že nastává změna poměrů.
Pražský arcibiskup se postavil i za petici Augustina Navrátila, požadující omezení státního dozoru nad církvemi (podepsalo ji tehdy 600 000 lidí). V březnu 1988 proběhla ve svatovítské katedrále pouť na svátek tehdy ještě blahoslavené Anežky, která se stala patronkou prvního roku Desetiletí. Obavy komunistické moci z masové účasti (v živé paměti mocipánů byla ještě velehradská pouť před třemi lety, jíž se účastnilo dvě stě tisíc věřících) se tehdy staly důvodem rozsáhlých policejních opatření.
ROK ZÁZRAKŮ
Od začátku roku 1989 probíhala také intenzivní jednání mezi československou vládou a Vatikánem o obsazení diecézí, které přinesly v srpnu plody v podobě konsekrace Josefa Koukla litoměřickým biskupem a Františka Vaňáka olomouckým biskupem-apoštolským administrátorem.
Pohyb nastal také v občanské společnosti. Po tzv. Palachovu týdnu v lednu působila od června roku 1989 jako sjednocující platforma pro opozici petice Několik vět. Přibývající počet podpisů se stal zřetelným symbolem překonávání izolace mezi disentem a většinou občanů.
Není možné přehlédnout ani vývoj u našich sousedů. V Polsku se v létě ustavila pod vedením katolického intelektuála Tadeusze Mazowieckého vláda, v níž měla silné zastoupení také Solidarita. V NDR se již od začátku září podílela evangelická církev na organizování protikomunistických demonstrací, jež nakonec vedly 9. listopadu k pádu Berlínské zdi. Bouřlivý vývoj v okolních státech vzbuzoval očekávání také u nás.
V této atmosféře probíhaly i přípravy na anežskou pouť. Historik Jaroslav Cuhra uvádí, že pro všechny organizátory byla překvapením relativní vstřícnost - státní správa viditelně nepřekážela práci dvou přípravných výborů v Praze a Římě. Průlomem byl i fakt, že se obřad svatořečení dostal na obrazovky v přímém přenosu. Původně měl být totiž v televizi vysílán jenom zkrácený záznam, ale dva dny před kanonizací rozhodlo vedení KSČ nečekaně jinak. Možná že svou roli sehrálo i připravované setkání papeže Jana Pavla II. s Michailem Gorbačovem, jež se uskutečnilo počátkem prosince, možná i obavy z reakce Západu. Anežská pouť se stala obrovským úspěchem a přímo hmatatelně ohlašovala konec komunistického panství.
JAROSLAV ŠEBEK
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou