26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Aby se manželé dokázali mít rádi

10. 7. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/28 Život církve v zemi papeže, 10.7.2006

Benedikt XVI. se rozhodl ocenit úsilí těch, kdo se na setkání rodin vydali, a udělil jim (za splnění běžných podmínek) plnomocné odpustky. Od 1. do 9. července byl ve starobylém městě na východním pobřeží Španělska bohatý program, probíhal tu mezinárodní kongres, eucharistické slavení pro rodiny, vigilie se svědectvím rodin a čas společného pobývání rodin zakončila závěrečná mše.
Vrcholem byla bezesporu víkendová návštěva papeže Benedikta XVI. „Te queremos“ („Milujeme tě“) se dalo už dlouho dopředu číst na plakátech spuštěných z oken domů, milovníci cukrovinek si v ulicích mohli zakoupit novou zmrzlinu „Cremo Benedicto XVI.“. Po příletu v sobotu se však papež nejdříve vydal na stanici metra Jesús. Minulý týden tu po vykolejení soupravy přišlo o život 41 lidí a papež se za ně a jejich rodiny v místě nehody modlil. Dále měl naplánované setkání s královskou rodinou, biskupy a španělským premiérem. S účastníky setkání se sešel poprvé večer při vigilii.

JAKO NA ZAHRADNÍ SLAVNOSTI
Závěrečnou mši svatou si v neděli dopoledne nenechaly ujít dva miliony účastníků. Statisíce mladých strávily poslední noc ve stanech přímo v místě jejího konání - vyschlém korytu řeky proměněném v široký pruh parků, bazénů, dětských hřišť a stánků s občerstvením. „Nezaznamenala jsem žádný problém ani u vícečetných rodin, kterých tu bylo mnoho,“ nechává se slyšet Lucie Hornová, delegátka za ČR. „Atmosféra připomínala zahradní slavnost. Papež na mne působil tichým a skromným dojmem a myslím, že příjemná nálada byla do značné míry jeho zásluhou.“ Při mši, které se zúčastnili i král Juan Carlos a královna Sofia, si obnovila manželské sliby řada párů, které bok po boku strávily již padesát let. Papež kázající ve španělštině řekl: „Rodina je založena na nerozlučném manželství muže a ženy. Jako naděje na láskyplný vztah manželů vstupuje do rodin živý Ježíš, ztělesněná láska.“ „Setkání mělo ukázat, že to podstatné je láska. Možná to zní banálně, ale kongres, svědectví i kázání při závěrečné mši směřovalo k tomu, aby se manželé dokázali mít rádi, protože právě na tom stojí předávání víry a evangelizace. I Svatý otec vnímá lásku jako tajemství, pro které není snadné najít ta pravá slova,“ dodává Lucie Hornová.
(zub, hor)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou