26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Aby případné hledající neodradily

8. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/9 Křesťanství a internet, 8.9.2004, Autor: Jan Mazanec

CO NABÍZEJÍ STRÁNKY KATOLIK.CZ
První webové stránky dvou nadšenců - programátora Petra Handlara a Vojtěcha Protivínského (dnes administrátor v Rakvicích) - spatřily světlo internetového světa v roce 1998. Před šesti lety byly spíš jen informační vývěskou, určenou mládeži brněnské diecéze. V současnosti poskytuje stránka www.katolik.cz uživatelům rozmanité služby a aktuality z prostředí církve. Její působnost dávno přesáhla nejen hranice brněnské diecéze, ale i samotného internetu. Jasným důkazem jsou například svatební oznámení lidí, seznámených přes rubriku Seznamka, nebo dvě knihy otázek a odpovědí internetových čtenářů.


Na tvorbě stránek se aktivně podílejí zhruba čtyři lidé, všichni zadarmo, přičemž si platí i doménu (název stránky - pozn. red.). Programátorovi Petru Handlarovi (* 1976) čtení elektronické pošty, technická údržba, kontrola a další 'maličkosti' zaberou každý den nejméně půl hodiny, nepočítaje v to přípravu nových služeb.

Stránky jsou formálně nezávislé, nicméně úzce spolupracují s brněnským biskupstvím a několika kněžími brněnské diecéze. Čtou je především mladí lidé od 16 do 35 let, ze dvou třetin muži, z názorového hlediska pak od ultrakonzervativních katolíků až po úplné ateisty.

ZADEJ ANTIKONCEPCI
Struktura stránek se od roku 2001 dělí do pěti celků. Vlastní 'Katolík' nabízí informace o církvi, úvahy, promluvy, svědectví, liturgický kalendář, adresář farností v celé České republice, soutěž a především hojně využívanou rubriku Otázky a odpovědi. Dalším oddílem je bezplatná Inzerce, zahrnující nabídku a poptávku knih, skript, hudebních nástrojů, ubytování apod. Nechybí ani nabídka elektronických pohlednic s křesťanskou tematikou. Dvě rubriky, které dávají stránkám jedinečnou tvář, jsou Seznamka a Gynekologická poradna, již spoluvytváří sdružení CENAP (Centrum na podporu přirozeného plánování rodičovství). 'Když někdo zadá na internetovém vyhledávači slovo 'antikoncepce' nebo 'seznamka', tak ho jedny z prvních odkazů směrují přímo do našich rubrik. Někdo se pak ze zájmu podívá i vedle - na hlavní stránku Katolíka,' zmiňuje Petr Handlar možnou evangelizační funkci stránek. Vzpomíná třeba na mladíka, který se dostal k zajímavým informacím o křesťanství přes zasílání pohlednic.

VYHNE SE KOSTELU A NEVÍ
Podle Petra Handlara nemá smysl dělat něco, co už jinde dobře funguje (například kompletnější zpravodajství, jemuž se více věnuje další brněnský projekt, zpravodajsko-publicistický magazín christnet.cz), ale spíš se snažit klasické internetové služby převést do křesťanského prostředí. 'Chceme doplnit to, co na internetu chybí - třeba nedávno zveřejněný liturgický kalendář s kompletním seznamem všech světců na každý den,' podotýká Petr Handlar, který by časem rád na stránky umístil i stěžejní katolické modlitby, kladl větší důraz na mládež a rodinu a poskytl slovník liturgických pojmů.

Stránky mají i své dvě 'děti' v podobě knih 'Když nevíš, tak se zeptej' a 'Už víš?' - výňatku z rubrik Otázky a odpovědi. Tvůrci zde obměnili klasickou živelnou internetovou diskusi tím, že každý má možnost položit otázku, na niž odpoví konkrétní kněz, což má reprezentovat vyjádření církve, a až poté následuje spontánní diskuse návštěvníků.

'Člověk, který se vyhne kostelu, společenstvím, evangelizačním akcím na ulici nebo si nenaladí Proglas, zde může získat prvotní informace a vidět církev jiným pohledem. Snažíme se tudíž dát stránkám takovou formu, aby případné hledající lidi alespoň neodradily,' uzavírá Petr Handlar.

Z rubriky Otázky a odpovědi na www.katolik.cz

* Jsem rozvedená a měla jsem svatbu v kostele. Mohu jít ke zpovědi a dostanu rozhřešení, nebo mně do smrti Bůh neodpustí?

* Jsou dva nerozluční kamarádi, jeden je přijat do Božího království, druhý ne. Netrpí ten v nebi tím, že se už nikdy nesetká se svým kamarádem?

* Jaký význam má růženec, jsem duševně vyčerpaná po pěti Zdrávasech. Jsem špatná katolička?

* Proč se katolická církev nazývá svatá, proč si tak říká?

* Proč se kostely zasvěcují různým svatým, a ne přímo Bohu?

Člověk, který se vyhne kostelu, má příležitost se s křesťanstvím setkat na internetu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou