26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

A Jonáš udělal ŠPLOUCH! do vody...

27. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/22 Umíme zabezpečit církevní památky?, 27.5.2008, Autor: Jan Paulas

Příloha: Doma

Doby, kdy k výuce náboženství doma i na školách sloužila jen stařičká biblická dějeprava či tajně dovezená tzv. jugoslávská Bible, jsou naštěstí už dávno pryč. Dnešní nabídka náboženské literatury pro děti je velmi pestrá, čehož dokladem je i pět dětských publikací, které v poslední době vydala Česká biblická společnost.
„Je to velmi názorné. Dvě tři věty na stránce, pěkný obrázek – a hlavně je to psáno jazykem, který je dětem blízký,“ pochvaluje si publikace Minibible a Minimodlitbičky Šárka Vohralíková, matka čtyř dětí. Obě knihy mají jednotnou úpravu, autorku i ilustrátorku. V Minibibli převyprávěla Sarah Toulminová vybrané biblické příběhy od Stvoření až po Kristovo zmrtvýchvstání. K vylíčení příběhu jí přitom stačí jen pár jednoduchých vět a trefně užívané citoslovce. Třeba ve známém příběhu o Jonášovi se hlavní hrdina za strašlivé bouře přizná na lodi námořníkům, že utíká před Bohem. „Je nám tě sice líto,“ řekli mu námořníci, „ale...“ ŠPLOUCH! (a vedle je obrázek vyděšeného Jonáše dopadajícího do vody). Dále po dvou krátkých větách následují citoslovce CHRAMST! (Jonáše spolkne velká ryba) a ŠKYT! (Jonáš je z útrob velryby vyvrhnut na břeh)... Krátký, svižný, vtipně psaný text doprovázejí velké barevné ilustrace Kristiny Stephensonové.
Tento autorský tandem se sešel i v knize Minimodlitbičky, která přináší krátké dětské modlitby pro různé příležitosti. A opět se zde setkáváme s vtipným a velmi živým pojetím. Koupající se dítě s maminkou doprovází říkanka: „Děkuji ti, Pane Bože, za večerní koupání, všichni si vždy užijeme velikého hihňání. Šplích a šplách, šplách a šplích, voda stéká po tvářích!“ Podobné dětské modlitbičky nabízí autorka i pro ranní vstávání, pro oblékání, pro pobyt v přírodě, pro déšť, pro hraní... a samozřejmě pro večerní bilancování dne a ukládání na kutě. Obě knížky jsou určeny už předškolním dětem. V úvodu mají předtištěné věnování, které z publikací činí vhodný dárek k různým příležitostem.

Bible i do nepohody
Biblickým příběhům pro nejmenší jsou věnovány i další dvě knihy. První z nich Bible v obrázcích klade opět důraz na výtvarné ztvárnění, kdy celostránkový obrázek doprovází jedna či maximálně dvě věty. „Zatímco některé příběhy lze vyjádřit v několika větách jako třeba o potopě světa, u jiných příběhů je to těžší – například příběh o Josefovi Egyptském má řadu zápletek a ty nelze v pár větách postihnout. Knížku tedy občas používám hlavně kvůli obrázkům, které komentuji vlastním vyprávěním. Obrázky se totiž naší Pavlíně líbí a já si zase procvičuji schopnost vyprávět,“ rozděluje se o své zkušenosti s publikací Ludmila Dvořáková. V knížce najdeme celkem 22 starozákonních a 43 novozákonních příběhů s ilustracemi Helen Proleové.
Nejoblíbenější biblické příběhy pak přináší obrázkové leporelo Moje malá Bible. Má být pro malé čtenáře jejich první příruční Biblí, kterou si mohou brát do kostela, na výlety i k babičce. Aby to knížka ve zdraví přežila, je vytištěna na pevném omyvatelném papíře. Dítě vždy na dvoustranně najde 16 biblických příběhů s ilustrací Melanie Mitchellové.
Již starším, školou povinným dětem je určena knížka Vyprávíme dětem o Ježíši, která přináší pouze evangelijní příběhy z pera Loise Rocka. Ty jsou rozděleny do tematických kapitol jako např. Začátek Ježíšovy činnosti, Ježíš ukazuje svou moc, Ježíš učí lidi atd. „Dítě si tak lépe uvědomí různé rysy Ježíšova působení,“ zamýšlí se nad pojetím knihy dvojnásobný otec Pavel Dvořák. I když publikace již klade důraz na text, je bohatě doprovázena barevnými ilustracemi Anthony Lewise.

Objednávky:
Česká biblická společnost – Dům Bible

Náhorní 12, 182 00 Praha 8
tel.: 284 693 926, fax: 284 693 912
e-mail: obchod@dumbible.cz
internetový obchod:
http//dumbible.vltava2000.cz.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou