26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

70 tisíc lidí propagovalo život

24. 9. 2013

|
Tisk
|

Podobné setkání se na Slovensku ještě nikdy nekonalo a v košických ulicích nebylo od návštěvy Jana Pavla II. v roce 1995 najednou tolik křesťanů.

Vydání: 2013/39 Toufar trpí v opeře, 24.9.2013

Řeč je o Pochodu za život, který se na Slovensku konal v neděli 22. září. Manifestovat pro ochranu života od početí přišlo do Košic 70 tisíc lidí – nejen ze Slovenska, ale i ze zahraničí. V neděli dopoledne sloužilo v různých kostelích mše svaté hned šestnáct biskupů, což se v dějinách města ještě nestalo. Do Slovenské knihy rekordů se pak zapsal 500 metrů dlouhý transparent, na němž byla napsána encyklika Evangelium vitae.„S každým počatým životem počítá Bůh nyní i ve věčnosti. Tuhle skutečnost jsme si dnes přišli připomenout,“ řekl na úvod mše svaté košický arcibiskup Bernard Bober a vyzval k podpoře rodin a především matek v nouzi. A nezůstalo jen u slov. Během setkání se organizovala například sbírka potravin pro rodiny v nouzi.

I přes rekordní účast se pochod obešel bez vážnějších incidentů. Během celého dne panovala mezi lidmi pokojná atmosféra a všichni byli k sobě mimořádně ohleduplní. Když potřebovala davem projet sanitka, stačila výzva moderátora, a okamžitě vznikl potřebný koridor. „Extremistické skupiny byly v davu neviditelné,“ podotkl Fabián Novotný z organizačního týmu. Pokud se podle něj přeci jen objevily transparenty, které propagovaly ochranu života extrémními prostředky, po upozornění je jejich nositelé okamžitě uklidili. Arcibiskup Bober dále ocenil, že i přes církevní skandály si lidé přišli poslechnout výzvy svých biskupů. „Pro nás to znamená, že jsou v církvi lidé, kteří nejen přijdou do kostela, ale jsou schopni vyjít na ulici a svobodně vyjádřit svůj názor,“ dodal arcibiskup.

Zákony musejí chránit rodinu a život.

Samotný pochod se konal v neděli, nicméně workshopy, přednášky a koncerty zažili účastníci už od soboty. Po sobotní večerní mši svaté převzali organizátoři akce sousoší zobrazující matku s průhledným dítětem, které ji opouští. V neděli se pak na pódiu vystřídalo mnoho lidí se svými svědectvími. „Před lety jedna žena ve 45 letech otěhotněla, a přestože jí lékaři doporučovali interrupci, rozhodla se pro život. Kdyby to neudělala, musel by tu dnes moderovat někdo jiný,“ přidal svůj příběh moderátor Pavol Danko. Lékařka Mária Gofusová pak mluvila o tom, jak bylo těžké vydobýt si v nemocnici, aby nemusela dělat předoperační vyšetření ženám, které jdou na potrat. Poté organizátoři předčítali manifest, který vybízí k zákonné ochraně rodiny jako svazku muže a ženy a též k ochraně života. Pokud bude potřeba, jsou organizátoři připraveni uspořádat podobnou akci znovu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou