10. 3. 2010
|Vydání: 2010/11 Politické procesy 50. let, 10.3.2010, Autor: Jiří Prinz
S originálním způsobem postní přípravy přišli salesiáni z pražských Kobylis. Po celý měsíc březen nabízejí zájemcům možnost stravovat se podle afrického jídelníčku, který pro ně připravili.
Kuchyňkou salesiánského centra v pražských Kobylisích se line příjemná vůně. U pánvičky, na níž prská olej, stojí dva muži a cosi vaří. „U nás v Angole je vaření záležitostí žen. Dívky se to učí už od dětství, protože by se jinak nevdaly,“ říká jeden z kuchařů, Angolan Pedro Macaxi Ngonga, který žije v Čechách již patnáct let. „U nás to také tak bývalo,“ povzdychne si nad ženskou emancipací jeho pomocník u sporáku, známý houslový virtuos Pavel Šporcl a chápe se vařečky. Právě Pavel Šporcl je spolu s moderátorkou Adélou Gondíkovou hlavní mediální tváří celého happeningu. Zatímco známá moderátorka se rozhodla, že na konci měsíce připraví pokrm sama, Pavel Šporcl svěřuje přípravu jídla raději rodilému Afričanu Pedrovi. A co že se chystá dobrého? „Jídlo se jmenuje milpap s chakalakou a je to vlastně taková kaše s orestovanou zeleninou,“ vysvětluje Pedro. Celý happening je součástí projektu Adopce nablízko, jímž salesiáni chtějí pomoci ohroženým dětem a mládeži v různých koutech světa. Salesiáni prostřednictvím projektu vysílají do zemí, jako je Zambie, JAR, Mexiko, Indie a další, své dobrovolníky, kteří se zde starají o sirotky, děti ulice či o mládež s kriminálními sklony.
Šporcl: CHUTNÁ TO VÝBORNĚ!
Jídlo je již hotové. Pavel Šporcl pod dohledem Pedra nabírá sběračkou osmaženou zeleninu a navrch přikládá kopeček kaše. „U vás je kaše, brambory nebo knedlík označován jako příloha a maso je považováno za hlavní chod. V Africe je tomu naopak. Hlavním jídlem je kaše, zatímco osmažená zelenina slouží jako příloha,“ vysvětluje Pedro „drobný“ rozdíl. „Ale chutná to výborně,“ reaguje Pavel Šporcl a dodává: „Pokud tento projekt pomůže poukázat na chudobu Afriky, má smysl.“