26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Filmy o bolestných tématech

20. 2. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/8 Půst jako přežitý požadavek?, 20.2.2007, Autor: red

Francouzský umělec Hugues de Montalembert byl napaden dvěma zloději a oslepen kyselinou. Po ztrátě zraku se musel naučit žít uprostřed temného světa. Působivý obraz nitra člověka po ztrátě základní jistoty nabízí vizuálně vytříbený film Černé slunce, který můžete vidět v hlavní soutěžní sekci mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. Jeho devátý ročník proběhne v Praze od 28. února do 8. března, pak se přesune do dalších 15 měst České republiky.

Na festivalu bude letos uvedeno 123 filmů z téměř čtyřiceti zemí světa. V hlavní soutěžní sekci lze dále vidět nejnovější snímek režisérky Heleny Třeštíkové Marcela navazující na jeden díl série Manželské etudy po dvaceti letech, který zaznamenal u televizní diváků největší ohlas (Marcela a Jiří). Režisérka se rozhodla vrátit ke své hrdince, která po smrti dcery prochází nejtěžším obdobím svého života. Snímek Jana Šikla Nízký let vychází z rodinných filmových archivů a vypráví příběh Táni a Václava (armádního pilota) od konce 50. let do začátku normalizace. Je svéráznou úvahou o lidském údělu. Film Novoroční dítě líčí autobiografický příběh mladé ženy, která se vydává se svými rodiči na pouť do Kambodži. V této zemi se kdysi narodila a odtud za dramatických okolností uprchla s těmi členy rodiny, kteří unikli teroru Rudých Khmérů. Mladý režisér M. Carney se ve filmu Konec projektu Neubacher vydává zase na osmiletou cestu, během níž hledá jak vlastní minulost, tak minulost své matky, pocházející z rakouského nacistického klanu. Odhaluje myšlení svých předků. Film je koláží výpovědí potomků nacistického zločince i otřesným svědectvím o neustálém omlouvání vlastních negativních postojů. Smutný osud tří veselých kamarádů z čečenského města Groznyj líčí nizozemský film Tři kamarádi a posledním snímkem hlavní soutěžní sekce jsou Nepřátelé štěstí dánské režisérky Evy Mulvad. Hrdinkou filmu je mladá afghánská bojovnice za ženská práva.
Dále na festivalu můžete zhlédnout např. americký dokument Ježíšův tábor (nominovaný na Oscara), který se zaměřuje na stále sílící evangelickou komunitu v USA, či film Potupa vyprávějící otřesný příběh Pákistánky, jež byla vesnickou „radou starších“ odsouzena za zločin, který spáchal její bratr, a rozhodla se vůči tomu vzbouřit. Více na www.jedensvet.cz.
Po Praze zavítá Jeden svět do Brna (8.–15. 3.), Českých Budějovic (13.–17. 3.), Hradce Králové (12.–16. 3.), Liberce (26.–31. 3.), Mělníka (15.–17. 3.), Olomouce (26.–30. 3.), Ostravy (5.–9. 3.), Pardubic (19.–24. 3.), Plzně (22.–28. 3.), Rožnova pod Radhoštěm (27.–29. 3.), Tábora (22.–24. 3.), Ústí nad Labem (5.–10. 3.), Karlových Varů (12.–17. 3.), Zlína (19.–22. 3.) a Bíliny (12.–14. 3.).


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou