12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zvláštní výměna v Hoješíně

6. 11. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/45 Jak se žije ekologickým zemědělcům, 6.11.2007

Příloha: Doma

Malá vesnice Hoješín ležící nad levým břehem vodní nádrže Seč je zajímavá nejen díky své geografické poloze, ale i díky rokokovému zámečku. Ten nyní prozatímně slouží jako oblíbené duchovně-rekreační zařízení Kongregace Školských sester sv. Františka.
Novodobá historie zámečku je spjata s životem sestry Elišky Pretschnerové, která si v 50. letech minulého století objekt vyhlédla. Rozhodla se zde zřídit domov důchodců. Zakoupený polozřícený dům bez hlavních dveří a s vytlučenými okny musely sestry prvně opravit a následně odevzdat státu. Dům pak sloužil jako charitní domov pro řeholnice.
Po listopadu 1989 byl sestrám vrácen a staré řeholnice v něm žily až do roku 2005, kdy se odstěhovaly do domova důchodců v Praze. Nyní v Hoješíně žije a pracuje jen několik sester, stálá pomocnice a kněz, který zajišťuje duchovní službu. Klášterní zámeček využívají především rodiny s dětmi a křesťanská společenství k aktivní rekreaci i odpočinku. Pořádají se zde duchovní cvičení, různá setkání a sestry františkánky tu v létě tráví dovolenou.
„Většinou si nás zamluví nějaká farnost či širší společenství a pak si pobyt sami řídí a vytvářejí programy. Stává se, že si hned při odjezdu zamluví pobyt na příští léto,“ prozrazuje představená domu sestra Terezie Burdová. Dům je otevřen také dalším akcím, jako jsou například noční adorace nebo rekreační pobyt pro seniory pořádaný královéhradeckým Diecézním centrem pro seniory.

Proces blahořečení
Hoješín je tichým a pokojným místem s bohatou historií i současností. Do této historie je zahrnut život již zmíněné řeholnice Elišky Pretschnerové. V roce 2005 byl zahájen proces jejího blahořečení. Sestra Eliška byla vyhlášena patronkou roku 2006 v královéhradecké diecézi. Při této příležitosti sestry v Hoješíně nainstalovaly výstavu o jejím životě – ta je zde stále ještě ke zhlédnutí.
Současnost Hoješína tvoří malá komunita otevírající brány zámečku všem, kteří sem přicházejí a chtějí trávit chvíle v meditaci, zamyšlení nebo aktivitě. Řeholnice si váží pomoci obyvatel vesnice i okolí. Mnozí lidé do Hoješína přijíždějí, aby se tam osvěžili, a místo toho věnují svůj čas a energii na zlepšení zdejšího areálu. „Všem takovým patří upřímné Pán Bůh zaplať. Ani nevíte, jak nám pomáháte. Jedenkrát měsíčně máme mši svatou za dobrodince. Buďte si jisti, že jste tam zahrnuti,“ předává své díky sestra Terezie. Pobyt a aktivity v Hoješíně všechny sestry těší. „Lidé říkají, že je pobyt u nás obohatí, my jsme naopak obohaceny jimi. Je to zvláštní a krásná výměna,“ vyznává se sestra Terezie.
VERONIKA ČEPELKOVÁ
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou