16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zvony pro Sýrii zněly napříč světem

25. 10. 2016

|
Tisk
|

Zvonění hrany syrskému Aleppu, kde kvůli válce neustále umírají lidé, se ze severu Evropy rozšířilo i do celé České republiky. Někteří politici už otevřeně mluví o genocidě v Sýrii.

Vydání: 2016/44 Zvony pro Sýrii zněly napříč světem, 25.10.2016, Autor: Tomáš Kutil



Katolíci a protestanté se tak připojili k celosvětové výzvě Hlas zvonů pro Aleppo. „Biskupové se rozhodli podpořit trpící bratry a sestry, kteří žijí na Blízkém východě. V našich farnostech se tak od pátku 21. do neděle 23. října v 17 hodin rozezněly zvony na znamení ukřižovaného a vzkříšeného Krista, jenž trpí ve všech bezbranných a do nelidských podmínek uvržených lidí. On jediný je jejich i naší budoucností,“ prohlásil generální sekretář ČBK P. Stanislav Přibyl.
„Kéž je tento hlas zvonů také připomínkou naší vládě i vládám světa, že nesmí mlčet a musí aktivně jednat, když jsou porušována základní lidská práva a páchány válečné zločiny proti lidskosti,“ přejí si čeští a moravští biskupové.
Jako jedna z prvních v ČR se do zvonění za oběti syrského konfliktu zapojila farnost v Chebu. Tamní farář P. Petr Hruška vyzval i farníky. „Musím hned po páté odjet do Sokolova, ale přijde otec Richard a převezme to po mně. Přijďte také. Převzít štafetu. Nemusíme zvonit jen 10 minut, třeba i půl hodiny či hodinu. Naše věž bude otevřená,“ vyzval věřící.
S aktivitou přišla jako první Evangelická luterská církev ve Finsku, která vyzvala církve na celém světě, aby se zvony na jejich kostelech rozezněly jako výzva k modlitbě za oběti bombardování v Aleppu. Více než 200 finských farností zareagovalo a postupně se přidávají kostely v dalších evropských zemích, USA i Austrálii.
Na webových stranách výzvy bellsforaleppo.org je k dispozici i mapa, na které je vidět, které farnosti a sbory se k ní připojily. Připomínka vyvrcholila v pondělí 24. října – ve Světový den OSN.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou