26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zrcadlo inspirace mezi Paříží a Prahou

6. 6. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/24 Duch Svatý, 6.6.2011

Nejen kvůli debatě o uzdravení paměti v postkomunistické společnosti, ale i kvůli získání inspirace pro oživení dominikánského kláštera v Praze a svatovítské katedrály se v závěru května vypravil do Paříže pražský arcibiskup Dominik Duka se členy redakční rady revue Salve. O cestě jsme krátce informovali už v minulém čísle, nyní o ní podrobněji hovoříme s Norbertem Schmidtem, architektem a vedoucím Centra teologie a umění při KTF UK.

Co bylo hlavním cílem vaší cesty?

Collège des Bernardins. Je to opravdu krásné místo v historickém centru Paříže. Gotická cisterciácká kolej s nádherným sloupovým sálem, pečlivě rekonstruovaná a dostavěná, naplněná novým živým obsahem. Sídlí zde teologická fakulta, pořádají se zde různé veřejné debaty a setkání, své plnohodnotné místo tu má i kultura včetně zcela současného umění. Potkávají se tam zkrátka lidé, kteří by na sebe jinde asi těžko narazili. A zde se také konala debata s názvem „Uzdravení paměti v postkomunistické společnosti“, která byla naším prvním společným česko-francouzským projektem ve spolupráci Collège, pražské teologické fakulty a revue Salve.

Vystoupení arcibiskupa Dominika Duky v debatě prý bylo velice dobře přijato… Čím vás debata obohatila?

Ano, náš pan arcibiskup dokáže i o problematických věcech velice otevřeně přemýšlet. Jasně jsem si tam uvědomil, že když se člověk podívá k sousedům, jak řeší své problémy, najednou ty naše nevypadají zas tak jedinečné a neřešitelné. Francouzi uváděli jako paralelu k potížím postkomunistických zemí dědictví období vichistické vlády, kdy část země kolaborovala s nacisty, nebo dodnes zcela neusmířené dědictví Francouzské revoluce, během níž krutě zahynulo mnoho lidí, kteří měli jiný názor než revolucionáři. V této souvislosti vidím jako velice důležitou skutečnost, že se církev sama dokáže pravdivě podívat na temné stránky vlastní minulosti, jako je například právě kolaborace s totalitním režimem. A není to uzdravující jen pro ni samu – může tak nabídnout i určitou metodiku a zkušenost ostatní společnosti.

Může být Collège v něčem inspirativní i pro nás?

Když jsme s Francouzi debatovali o jejich programech a aktivitách, mysleli jsme u toho předně na zcela konkrétní projekt proměny dominikánského kláštera v Praze a jeho novou platformu Dominikánská 8. Kvůli značně rozdílnému historickému kontextu však nelze vše bezmyšlenkovitě kopírovat. Inspirativní je spíš pochopení souvislostí a získaná odvaha, protože všude se přece nakonec hodně experimentuje a improvizuje. Cesta do zahraničí nám i tentokrát pomohla nastavit potřebné zrcadlo vlastní práci. A může pro nás být dobrým podnětem k lepšímu odhadu silných, ale i těch slabších stránek. Nicméně jen u inspirace by se nemělo zůstat, obě strany by chtěly dál spolupracovat.

Na co se tedy můžeme u nás těšit?

V listopadu navštíví Prahu pařížský arcibiskup kardinál Vingt- -Trois. V rámci budoucí spolupráce Collège des Bernardines, Dominikánská 8 a Centra teologie a umění se hovořilo o prohloubení otázek po současné antropologii, sekularismu a problematice předávání paměti.

Během cesty jste navštívili s pařížským arcibiskupem i katedrálu Notre-Dame. Mohla by se v budoucnu svatovítská katedrála podle vás „přiučit“ u své pařížské sestry? Hlavně ve způsobu propojení turismu a duchovních aktivit…

V Paříži se turistů nebojí a ani se nebojí modliteb během normální otevírací doby. Nebojí se v katedrále ani promítání filmů. Myslím, že pro pana arcibiskupa Duku jsou velkou inspirací i slavné Postní přednášky v Notre-Dame. Ale v principu by nemělo jít o napodobování, nýbrž o nalezení vlastních nových přístupů. V tomto ohledu naše katedrála skrývá ohromný potenciál, který by se mohl postupně ještě více aktivovat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou