26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Znak, heslo a berla pro nového biskupa

8. 5. 2018

|
Tisk
|

Zdenek Wasserbauer, pomocný biskup pražský, přijme biskupské svěcení v sobotu 19. května v deset hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Slavnost se uskuteční čtyři měsíce od jeho jmenování.

Vydání: 2018/19 Vatikán známkou slaví českého světce, 8.5.2018, Autor: Jiří Macháně



 
Světitelem nového biskupa se stane kardinál Dominik Duka. „Mými spolusvětiteli pak budou brněnský biskup Vojtěch Cikrle a královéhradecký Jan Vokál. Vesnicí, kde jsem se narodil, totiž procházela hranice obou diecézí – tedy Čech a Moravy. Chtěl bych je takto symbolicky propojit,“ zdůrazňuje Zdenek Wasserbauer.
Apoštolský zápal
Jako heslo si zvolil slova „Oratio Verbum Ardor“. „Vycházel jsem z toho, co říká Boží slovo ústy samotného Krista a sv. Petra, tedy že prvotními úkoly biskupa je modlitba a hlásání,“ vysvětluje nový biskup. První dvě slova hesla „oratio“ (modlitba) a „verbum“ (slovo) vycházejí z Markova evangelia (Mk 3,14): „Ustanovil jich dvanáct, aby byli s ním a aby je posílal kázat“ a ze Skutků apoštolů (Sk 6,4): „My však se oddáme modlitbě a službě slova“. Třetí slovo „Ardor“ (zápal, horlivost, plamen) se inspiruje žalmem: „Horlivost pro tvůj dům mne stravuje“ (Ž 69,10). „To třetí slovo a plameny ve znaku mne trochu charakterizují. Obojí odkazuje i na to, jaký chci být jako biskup,“ doplňuje Zdenek Wasserbauer.
Katolickému týdeníku také přiblížil popis i grafickou podobu svého znaku. Ve zlatém štítě se nachází černý kříž, symbol Kristovy smrti, který prozařují zlaté paprsky vzkříšení. Z červeného srdce, symbolu Boží lásky a milosrdenství, vystupují a do celého světa se rozlévají čtyři červené plameny – ty představují také čtyři evangelisty a apoštolský zápal. Černá a zlatá jsou rovněž barvami pražského arcibiskupství.
Jako tvůrce svého znaku si Mons. Wasserbauer vybral heraldického kreslíře Jana Oulíka. „Měl jsem na něj doporučení. Vtisknout mé představy do znaku asi nebylo úplně lehké. S výsledkem jsem nadmíru spokojený,“ říká nový biskup.
Berla ze Švýcar
Berla nového biskupa doputuje do Prahy z dílny ve Švýcarsku a dostane ji jako dar od pražského arcibiskupství. Bude na ní vyobrazen zmrtvýchvstalý Kristus. „Biskupskou berlu takové kvality dostal také arcibiskup Karel Otčenášek a byl na ní motiv Ducha Svatého, jemuž je zasvěcena jeho někdejší katedrála v Hradci Králové. Pan kardinál Duka pak jako odznak své biskupské služby používá berlu se čtyřmi evangelisty,“ prozrazuje arcibiskupský ceremonář Vojtěch Mátl.
V průběhu slavnosti budou u oltáře vystaveny ostatky sv. Jana Nepomuckého, kterého berou pražští generální vikářové (mezi něž se Zdenek Wasserbauer již zařadil) za svého patrona. Na pět minut se také rozezní zvon Zikmund.
Organizátoři očekávají hojnou účast kněží, protože nový biskup byl spirituálem v pražském semináři.

Pro poutníky zblízka i zdáli

Přístup ke katedrále je možný ze všech veřejných přístupů na Pražský hrad. Každý však musí projít bezpečnostní kontrolou. Účastníci slavnosti by u sebe neměli mít zbraně, větší nože, obranné spreje, paralyzéry apod. Pro usnadnění přístupu do katedrály budou u vstupu přes Prašný most (od zastávky tramvaje č. 22) a při vstupu na 1. nádvoří Pražského hradu zřízena zvláštní kontrolní stanoviště s označením „Vstup na bohoslužbu“, která budou otevřena od 8.00 do 9.45 hodin. Liturgickou slavnost bude přenášet TV Noe.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou