26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Změna pastorace vede k 'zeštíhlování'

10. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/1 Kdyby nebylo věčnosti, 10.9.2004, Autor: Tomáš Zdechovský

PLZEŇSKÁ DIECÉZE PRODÁVÁ NEPOTŘEBNÉ NEMOVITOSTI
Zchátralé objekty far, statek a dům jsou nabízeny na internetových stránkách plzeňského biskupství. Zájemci tak mohou získat poměrně levně nemovitosti již od ceny 70 000 Kč za objekt.

'Jde zatím o zkušební provoz,' uvedl pracovník biskupství Miroslav Šimr. Tisková mluvčí plzeňského biskupství Alena Ouředníková k důvodům prodeje říká: 'V současné době existuje v plzeňské diecézi určité množství církevních objektů, které sice jsou majetkem římskokatolické církve, ale nejsou součástí jejího života.' Jak dále uvedla, většinou se jedná o neřešené dědictví minulosti. Pro mnoho z těchto objektů, jejichž vlastníky jsou farnosti, chybí finance na jejich údržbu, takže stavby chátrají. Prodej má i další důvody. A tím hlavním je změna způsobu pastorace v diecézi. 'Vzhledem k určitému zeštíhlování, kterým diecéze prochází a bude procházet, se dá předpokládat, že takovýchto objektů přibude. Zejména kvůli přechodu od plošné pastorace, kdy kněz objíždí množství malých farností roztroušených na velké ploše, k působení živých center, kde budou koncentrovány církevní aktivity,' řekla Alena Ouředníková. Velmi často se v souvislosti s prodejem far hovoří o způsobu využití finančních prostředků, které církev z prodeje získá. K tomu mluvčí uvedla: 'Finance, které prodej přinese, budou investovány tak, aby přinášely římskokatolické církvi dlouhodobý výnos, který umožní opravu dalších církevních památek, výnosy nebudou použity jako běžné provozní prostředky.'
ŽÁDNÉ ZÁBAVNÍ PODNIKY
Dva z osmi kněží nejen z plzeňské diecéze (oslovených e-mailem) odpověděli na dotaz, jak se dívají na prodej far a církví vlastněných budov (oba chtějí zůstat v anonymitě). 'Myslím, že je to správné rozhodnutí, které možná mělo přijít již mnohem dříve,' napsal první kněz. Podle něj měly být po vrácení ihned prodány ty objekty, kde bylo jednoznačně jasné, že je církev nebude využívat. Druhý kněz s prodejem také souhlasí, nicméně zdůrazňuje opatrnost při jednání s potenciálním zájemcem. 'Myslím si, že by církev v případě farních budov měla ve smlouvě požadovat, aby zde po určitou dobu nebyly provozovány žádné zábavní podniky. Zbytečně by ji to mohlo kompromitovat,' zdůraznil druhý respondent. U většiny nabízených objektů je možné konstatovat zhoršený technický stav, který je v mnoha případech ovlivněn stářím budov či způsobem jejich využití. Tak například fara Halže, prodávaná za 70 000 Kč, přežila adaptaci pro potřeby útvaru Pohraniční stráže. V nabídce je ale například velmi dobře vypadající rodinný dům v obci Hora sv. Václava či statek ve Vřeskovicích. 'Foto, ceny a další údaje o farách, které se momentálně prodávají, lze najít na adrese www.fary.net,' uvedla mluvčí biskupství.
PRODEJ CÍRKEVNÍCH OBJEKTŮ JE BĚŽNÝ
V případě prodeje far a církevním objektů v České republice nejde o žádnou novinku. K podobnému kroku již sáhla například královéhradecká diecéze, kde jsou prodávány farní budovy, kde se do budoucna nepočítá s příchodem nových kněží. V cizině jde také o velmi běžnou věc. Tak například v Německu a Rakousku bylo za posledních 20 let prodáno několik desítek církevních objektů a pozemků, které tamní církev nevyužívá. V Německu pak vyvolal novou vlnu prodejů krach berlínské arcidiecéze, kdy jsou z peněz za prodej církevního majetku hrazeny dluhy způsobené špatným hospodařením v této arcidiecézi za posledních deset let.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou