26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zkrachovalé farnosti svitla naděje

1. 8. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/32 Poutní deníky, 1.8.2011

Farnosti Trmice v litoměřické diecézi svitla naděje. V KT č. 9 jsme informovali o finančním krachu této farnosti, po němž následovalo zablokování jejího majetku a bylo zahájeno insolvenční řízení. Pomoci se nyní rozhodl kněz pražské arcidiecéze, který za odhadní cenu zhruba 2,9 milionu korun vykoupil trmickou faru včetně kaple sv. Jana Boska.

„V insolvenčním řízení se může stát cokoliv a nikdo na nic čekat nebude. Majetek farnosti by tak mohl být rychle ztracen. Proto jsem se rozhodl pomoci,“ vysvětluje kněz, který faru odkoupil. KT jeho identitu zná, ale na jeho přání se ji rozhodl nezveřejnit. Minulou neděli se konala v Trmicích děkovná bohoslužba za záchranu fary. Po ní se její nový majitel setkal s místními farníky a dohodl s nimi podmínky užívání. „Žádné zvláštní podmínky si nekladu, jde mi jen o to, aby byl dům rozumně udržován a já neměl další starosti,“ dodal kněz s tím, že faru ponechá farnosti k volnému užívání. Trmický farář P. Jiří Voleský má ze záchrany fary velikou radost. „Nenapadlo mě, že by měl některý kněz tolik prostředků, proto mě to velmi překvapilo, ale jsem za to moc vděčný,“ svěřil se P. Voleský a pokračoval: „Jednou po mši za mnou přišel do sakristie a chvíli jsme spolu mluvili. Pak přijel ještě několikrát a nakonec se rozhodl, že nám pomůže a faru koupí.“ Radost má i trmická farnice Ludmila Doubková. „Velmi mne potěšilo, že fara bude i nadále k dispozici. Už za biskupa Otčenáška jsem ji brala jako svůj druhý domov,“ vysvětlila farnice. Odkoupení fary přivítali též na litoměřickém biskupství. „Zatím nemáme moc informací, ale tento krok vítáme. Vážíme si velkorysosti a jsme rádi, že farnost bude mít alespoň nějaký opěrný bod,“ řekl KT generální vikář P. Stanislav Přibyl. On sám je spokojen i s dosavadním průběhem celého insolvenčního řízení, které považuje především za dobrou ochranu před věřiteli. Jinak by se podle něj mohlo stát, že věřitelé by farnost doslova vyrabovali. I přesto ale farnost ještě vyhráno nemá. V konkurzu stále zůstává trmický kostel, kostel a fara v Roudníkách, lesy, pozemky a řada movitých věcí. O záchranu kostela usiluje občanské sdružení „FIAT VOLUNTAS TUA“, ve kterém se angažují především farníci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou