16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Žehnáním bylin oslavili květ nejkrásnější

20. 8. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/34 Jakub Deml inspirativní i po 130 letech, 20.8.2008, Autor: Jiří Macháně

Když farníci a návštěvníci vstoupili minulou neděli do kostela sv. Hippolyta ve Znojmě-Hradišti, okamžitě zjistili, že něco doslova visí „ve vzduchu“. Květinová výzdoba přece obvykle voní docela jinak. Místní zvolili neobvyklý způsob oslavy svátku Nanebevzetí Panny Marie – jeden z postranních oltářů obložili balíčky, pytlíky a svazky květin a bylin, které zde čekaly na požehnání.

„Je to prastarý zvyk – žehnat o tomto svátku květiny a byliny. Panna Maria je v církvi považována za nejkrásnější květ stvoření, jehož plodem je Kristus. Byliny jsou pak symbolem její pomoci, protože léčí tělo i duši,“ vysvětlil místní duchovní správce P. Josef Hudec OCr. Jak dodal, letos uspořádal místní Institut pro křesťanskou kulturu žehnání bylin a květin vůbec poprvé. „Doufám, že se z toho stane tradice,“ doplnil.
Po mši svaté byla v klášterní „bylinkové“ zahradě připravena exkurze a ochutnávka voňavých čajů z místních výpěstků. Zahrádku zde založily sestry boromejky, které v místním klášteře žily ještě do konce loňského roku. Záhony se snaží místní i nadále zachovat. „Byliny provázejí člověka odpradávna,“ vysvělila jedna z organizátorek Eva Balíková a dodala: „Ve Starém zákoně se dočítáme o yzopu, který najdeme i v této zahradě. Byla to kultovní a očistná bylina, která v Palestině roste jako plevel. Izraelité namáčeli svazek yzopu, když utíkali do Egypta, v krvi beránka a označovali jím veřeje. Žalmista pak zpívá ,pokrop mě yzopem a budu čistý‘. Kristu na yzopovém stonku podali houbu namočenou do octa,“ ztotožňovala bylinu s biblickou zvěstí Eva Balíková. Mezitím přítomní zjistili, že chuť yzopu v čaji je ostřejší než další dvě bylinky: meduňka a řepík. Místní duchovní správce pak dostal se slovy, že „už měsíc kašle“, dárek – sáček s bylinkami, které vzápětí obdrželi i ostatní návštěvníci zahrady.
Žehnání bylin je jednou z akcí, kterou chce Institut pro křesťanskou kulturu přilákat nejen věřící do dnes prázdného kláštera křižovníků a později boromejek. Pořádá zde vedle koncertů také výstavy a snaží se klášter co nejvíce zpřístupnit široké veřejnosti a nalézt pro něj adekvátní využití.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou