26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zažívám konkrétní situace, kdy Bůh jedná

23. 6. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/25 Exkluzivně z afghánského bojiště, 23.6.2012, Autor: Tomáš Kutil

Přestože jsou bojové mise a útoky Talibanu ze zálohy v Afghánistánu relativně časté, P. JAN BÖHM zatím prožívá svůj afghánský pobyt poměrně klidně. V roli kaplana tamní české jednotky se snaží být především oporou „svým“ vojákům.

 Jak na vás osobně zapůsobilo afghánské prostředí? Na co jste si musel nejdéle zvykat?

Do Afghánistánu jsem přilétl začátkem února. Předpokládal jsem, že letím do tepla. Chyba lávky. Všude kolem ležel sníh a byly velké mrazy, teprve ke konci března se začalo oteplovat. Když se sníh ztratil, ukázala se hlína a kamení. Chybí mi tu příroda, kterou máme doma – lesy, louky, rybníky…

 V čem vidíte hlavní smysl svého působení jako kaplana jednotky?

Především beru jako své poslání se za jednotku modlit a žehnat vojákům. Zažívám konkrétní situace, kdy Pán Bůh jedná. A další velký smysl působení kaplana vidím v tom, být v kontaktu s vojáky, vést s nimi běžné rozhovory. Tím vzniká příležitost promluvit si o osobních tématech nebo se trochu povzbudit, odreagovat, poveselit. Často pak vkládám do mše svaté prosbu za věci, o nichž byla předtím řeč.

 Co vojáky nejvíce trápí a v čem jim z pozice kaplana můžete pomoci?

Velmi složité jsou chvíle, kdy v rodině vojáka nastane smutná událost, například úmrtí. Na tu vzdálenost se to často nedá řešit, a tím více to pak dokáže tížit. Jako kaplan to s dotyčným mohu spoluprožívat a dodávat mu povzbuzení. Dost pomůže, už když se vytvoří příležitost si o takových věcech pohovořit. A také v České republice jsou připraveni lidé, kteří těmto rodinným příslušníkům mohou pomoci – mezi nimi kaplan a psycholog.

 Jak často máte u jednotky prostor pro bohoslužby? A je o ně mezi vojáky zájem?

Každý den sloužím v kapli sv. Michaela mši svatou. Přes týden býváme na bohoslužbě jen dva, ve sváteční dny je nás více. Někteří vojáci se rádi modlí sami, ne ve společenství, anebo jsou jiného vyznání. Na základně působí ještě pět amerických kaplanů různých křesťanských denominací a někteří vojáci s oblibou navštěvují jejich bohoslužby.

 Kdy končí vaše mise a co vás čeká po návratu domů?

Vystřídat by nás měli během srpna. Chystám se pak objet farnosti, kde se uskutečnila charitativní sbírka pro afghánské obyvatele, abych představil projekty, které se z této sbírky financovaly.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou