26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Závody' rodin a pomoc od pivovaru

29. 10. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/44 Dušičky, 29.10.2008, Autor: Aleš Palán

Kromě samotných Říčan – jedenáctitisícového města ležícího nějakých dvacet kilometrů východně od Prahy – spravují zdejší duchovní správci dalších pět farností v okolí: Velké Popovice, Kostelec u Křížků, Mukařov, Jažlovice a Popovičky.

Správu farností zajišťuje administrátor P. Lukáš Buchta a kaplan P. Pius Vágner. V mukařovském charitním domově seniorů žijí dva kněží na odpočinku: P. Bořivoj Bělík – rektor zdejšího kostela a P. Bořivoj Mošna – kaplan v charitním domově. Ve zdejší kapli tak mohou být každodenní mše svaté. Do obce Lipany jezdí vypomáhat P. Pavel Aixner od augustiniánů.
V neděli se v říčanském kostele sejde 150–200 věřících; mezi nimi je poměrně velký počet rodin s dětmi. Jedna zdejší rodina má po šesti dětech, několik dalších má čtyři nebo pět potomků. „V rámci společenství se naše rodiny dohánějí, aby nezaostávaly,“ vtipkuje v dobrém pater Lukáš. Říčanská farnost se ale v každém případě omlazuje. Funguje zde agilní společenství mladších i starších rodin, v nedaleké Olivově léčebně je pořádán dětský den, v říjnu probíhá sportovní odpoledne, v zimě mikulášské posezení, oblíbený je farní den. Loni nastudovaly děti pod vedením Hany Zavadilové, Ivy Bouškové a Mirky Dvořákové zpívanou pohádku Lotrando a Zubejda, před dvěma roky pásmo ke sv. Václavu; nyní katechetky připravují s dětmi Českou besedu. Každou středu je na faře výuka náboženství, v úterý pak děti poslouchají biblické příběhy – jsou mezi nimi i ty nepokřtěné.
Aktivity říčanské farnosti limitují prostory, které může využívat. Fara na zdejším náměstí je někdy plná lidí, takže i soukromé prostory kněží musejí jít do určité míry stranou. Do budoucna by měl být proto rekonstruován farní dvůr se starými budovami, kde má vzniknout farní komunitní centrum. Měly by se v něm spojit i akce města a vikariátu.

Nejen nedělní servis
V Kostelci u Křížků se vyučuje na faře náboženství, funguje tu keramická dílna, nad kterou má dohled Aleš Pešat. Velkou účast zde zaznamenávají tradičně na farní den sv. Martina, farníci se zde scházejí i při táboráku.
V Jažlovicích a Popovičkách v současné době převažují důchodci. Pokud ale bude pokračovat zdejší stavební činnost – oblast leží ve spádové oblasti Prahy – je možné, že si zdejší novousedlíci cestu do kostela také najdou. Velkým Popovicím dominuje starší a střední generace. Farní budova je v obci pronajata. V současnosti se opravuje interiér kostela, příští rok by měl být ve spolupráci s obcí kostel vymalován zevnitř. V Popovicích působí věhlasný pivovar. Je ochoten zdejší farnosti přispět? Jednou za rok vypisuje pivovar program, kam se mohou se svými projekty přihlásit různé organizace. O jednotlivých žádostech se pak hlasuje. Farnost tak třeba před pár lety zásluhou varhaníka Jana Staňka dostala od pivovaru 220 tisíc korun na opravu varhan.
Nedělní duchovní servis je zabezpečen ve všech farních kostelích – v Popovičkách je v sobotu mše sv. s nedělním formulářem. Říčanský farář se svým kaplanem se v objíždění farností střídají: jeden je v neděli v Říčanech a pak v Jažlovicích, druhý na ostatních místech. Příští neděli si to kněží prohodí. Jednou za měsíc bývá mše i v dalších filiálních kostelích na spravovaném území.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou