26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Záležitost, která leží papeži na srdci'

28. 11. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/48 Jak prožít advent, 28.11.2006

„Statistiky prokazují, že epidemie AIDS je na vzestupu ve všech oblastech světa,“ uvedl na tiskové konferenci v sídle OSN Peter Piot, ředitel UNAIDS. Tyto údaje sdělil jen pár dní před Světovým dnem boje proti AIDS, který spadá na 1. prosince. Ve zmíněných statistikách mimo jiné stojí, že celkem je virem HIV, který nemoc způsobuje, nakaženo 39,5 milionu lidí, což je o 0,9 milionu více než loni.

Na téma AIDS se v minulých dnech hovořilo také ve Vatikánu. Papežská rada pro pastoraci mezi zdravotníky totiž dokončila studii o používání kondomů v boji proti AIDS. „Na každé tiskové konferenci, ať už se týká čehokoliv, vždycky přijde otázka na prezervativy. Co vám mohu říci: jde o záležitost, která velmi leží na srdci papeži Benediktu XVI.,“ uvedl Javier Lozano Barragán, předseda Papežské rady pro pastoraci mezi zdravotníky kardinál při příležitosti 21. mezinárodní konference na téma Pastorační aspekty léčení infekčních nemocí. „Podrobnou studii na téma prezervativů jsme připravili na papežovo přání. Myslím, že jsme vytvořili vyčerpávající podklady. Shromáždili jsme spektrum názorů od těch, které jsou rigorózní, až k velmi tolerantním,“ uvedl kardinál. „Díky Bohu, že tíha rozhodnutí nespočívá na nás,“ dodal. Stostránkovou studii totiž nyní předá Kongregaci pro nauku víry, a ta ji pak postoupí Svatému otci.

Na aids umírají i děti
Na Světový den boje proti AIDS se každý rok 1. prosince scházejí lidé zdraví i nemocní na celém světě k průvodům a modlitbám. Katolická církev spravuje 26,7 % středisek na celém světě, které se věnují léčbě a doprovázení lidí nakažených AIDS a působí ve 102 zemích světa. Letos na podzim oslavila druhé narozeniny nadace Dobrý Samaritán, která vznikla z podnětu papeže Jana Pavla II. a Papežské rady pro pastoraci mezi zdravotníky na pomoc postiženým AIDS. Za zmínku stojí, že mezi necelými 40 miliony infikovaných virem HIV je 2,3 milionu dětí. Jen během tohoto roku na následky AIDS celkově zemře 2,9 milionu lidí.
(čtk, kš, RaVat)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou